Αυστραλία: Μεγαλύτερη η αύξηση των τιμών καταναλωτή

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 07:52

ΑΥΞΗΣΗ, με ταχύτερο ρυθμό από ότι προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο οι τιμές καταναλωτή της Αυστραλίας, ωθώντας ανοδικά το νόμισμα της χώρας, καθώς οι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά από άνοδο 1,6% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ετησίως ήταν 3,9%.

Η Reserve Bank of Australia, η οποία αύξησε το κόστος δανεισμού τον Μάϊο και τον Αύγουστο μετά την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια στις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Το δολάριο της Αυστραλίας αυξήθηκε στα 76,02 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:05 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 75,89 σεντς, λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 2 μονάδες βάσης, στο 5,80%. Μία μονάδα βάσης, ισούται με 0,01%.

Κατά μέσον όρο 23 οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα σημείωνε αύξηση 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 3,7% ετησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα