Ν. Κορέα: 0,9% η οικονομική ανάπτυξη

Μετά την αύξηση των επενδύσεων των εταιρειών
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 08:11

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ η οικονομική ανάπτυξη της Ν. Κορέας το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, αποτέλεσμα της αύξησης των επενδύσεων των εταιρειών, αλλά και των κατασκευών, διευρύνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μία δεκαετία.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, έναντι του δευτέρου τριμήνου, όταν είχε σημειώσει ανάπτυξη 0,8%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στη Σεούλ.

Οι επενδύσεις από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών της Ασίας, από πλευράς αξίας, κινήθηκαν ανοδικά, εν αναμονή της σημαντικής αύξησης της ζήτησης από την Κίνα και τις ΗΠΑ για κινητά τηλέφωνα και ημιαγωγούς. Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας αυτόν τον μήνα, έθεσε σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη και θα μπορούσε να μειώσει την επιχειρηματική και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, είπε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας.

Την ανάπτυξη 0,8% προέβλεψαν οι εννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο για τέταρτη ημέρα, σε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 1.370,7 μονάδες στις 12:34 μ.μ. στη Σεούλ. Το νόμισμα της χώρας, ουόν, αναρριχήθηκε 0,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στα 956,30.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων τριετούς διάρκειας, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στο 4,66%, μετά την υποχώρηση των ομολόγων, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών, χθες.

Η οικονομία της Ν. Κορέας έχει αναπτυχθεί 14 τρίμηνα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν από την οικονομική κρίση της Ασίας το 1997.

Οι εξαγωγές της Ν. Κορέας αυξήθηκαν 2,6% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές, αποτελούν το 40% της οικονομίας της χώρας, ενώ Κίνα και ΗΠΑ, αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες ξένες αγορές της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα