Flight Centre: Σε χέρια ιδιωτών, αντί 1,2 δισ. δολ.

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 08:33

ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ της Flight Centre Ltd. έκαναν προσφορά ύψους 1,6 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,2 δισ. δολ.) για την απόκτηση του μεγαλύτερου γραφείου ταξιδίων της χώρας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μόνοι τους κρατήσεις σε αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία, μέσω του Internet.

Η ιδρυτές, οι οποίοι έχουν τη στήριξη της Pacific Equity Partners, προσέφεραν 17,20 δολ. Αυστραλίας για κάθε μία μετοχή της Flight Centre που εδρεύει στο Μπρισμπέϊν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, 26% υψηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών της εταιρείας.

Η Flight Centre διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταστήματα στην Αυστραλία, τη Βόρειο Αμερική και τη Βρετανία, που πωλούν εισιτήρια και πακέτα διακοπών στους ταξιδιώτες. Η αξία των παγκόσμιων εξαγορών στον κλάδο των ταξιδίων, διπλασιάστηκε φέτος, στα 10,4 δισ. δολ. ΗΠΑ έναντι του συνόλου των εξαγορών το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Πέρυσι οι μετοχές της εταιρείας είχαν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον S&P/ASX 200 Index του Χρηματιστηρίου της Αυστραλίας, σημειώνοντας απώλειες 46%, καθώς τα κέρδη μειώθηκαν επειδή ο κόσμος έκανε κρατήσεις μέσω του Internet, παρακάμπτοντας τους εκπροσώπους των γραφείων, αλλά και των αεροπορικών εταιρειών, όπως της Qantas Airways Ltd., της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, μειώνοντας έτσι τις προμήθειες των γραφείων.

Συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς για την απόκτηση της Flight Centre, οι εμπορικές – του είδους – συναλλαγές στην Αυστραλία, έφθασαν τα 7,4 δισ. δολ. ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, πέντε φορές υψηλότερες από τις εξαγορές του 2005 ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Flight Centre πουλήθηκαν στα 95 σεντς του δολαρίου της Αυστραλίας κατά τη δημόσια εγγραφή, τον Δεκέμβριο του 1995. Οι μετοχές, που αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 28,84 δολ. Αυστραλίας τον Ιούνιο του 2002, διαπραγματεύθηκαν σήμερα στη 1:45 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, στα 16,91 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η Credit Suisse Group και η Australia and New Zealand Banking Group Ltd., χρηματοδοτούν την εμπορική συναλλαγή.

Οι ανεξάρτητοι διευθυντές της Flight Centre, που εισηγήθηκαν στους μετόχους την αποδοχή της προσφοράς, έχουν σύμβουλο τηςν ABN Amro Morgans.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα