Ατασθαλίες και αυθαιρεσίες στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 17:05

Ατασθαλίες και αυθαιρεσίες στην καταβολή και διάθεση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, διαπιστώνει στη φετινή του έκθεση το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, οι περισσότερες παρατυπίες ή ατασθαλίες σημειώνονται στο μεγαλύτερο κονδύλι, δηλαδή στα 48,5 δισ. ευρώ των αγροτικών επιδοτήσεων, κυρίως στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Σε πολλές κοινοτικές δράσεις, όπως η επιδότηση ελαιόλαδου, ο εξωτερικός έλεγχος δαπανών κρίνεται σχεδόν αδύνατος όταν δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, ή όταν δεν καταγράφονται τα πραγματικά στοιχεία.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, η υπεύθυνη ελεγκτής για τις αγροτικές δαπάνες, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα τα προβλήματα παραμένουν και γι’ αυτό ευθύνονται και οι συνδικαλιστές του αγροτικού τομέα.

Επισημαίνει, όμως, ότι θα υπάρξει πιο αυστηρός έλεγχος, όταν επεκταθεί και στις αγροτικές δαπάνες το αποκαλούμενο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου.

Προβλήματα διαπιστώνονται και στα διαρθρωτικά ταμεία. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο καταγράφει παρατυπίες σε εξήντα από τις ενενήντα πέντε συνολικά κοινοτικές δράσεις που είχε ελέγξει το 2005. Κατά τα άλλα, προτείνει πιο απλές νομικές διατάξεις, αλλά και πιο αυστηρούς ελέγχους από τις χώρες -μέλη, στο κομμάτι των δαπανών που εκείνες διαχειρίζονται. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει, δια στόματος του αντιπροέδρου της, ότι θεωρεί μάλλον υπερβολική την κριτική του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο.

Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα