Ε.Ε. - Απαραίτητη η συμφωνία με το Καζακστάν για την προμήθεια πυρηνικού υλικού

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 16:58

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να υποστηρίξουν συμφωνία με το Καζακστάν, για την προμήθεια ουρανίου στην Ευρώπη.

Ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι η διεύρυνση και ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, επειδή η Ε.Ε. χρειάζεται ουράνιο για την ανάπτυξη της πυρηνικής της βιομηχανίας.

Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης το Καζακστάν να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, μέχρι το 2010, όπως επισημαίνει η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τονίζει ότι η διεύρυνση της συμφωνίας θα αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας πυρηνικού υλικού, περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και έρευνας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Το Καζακστάν διαθέτει το ένα πέμπτο των διεθνών αποθεμάτων σε ουράνιο και αυτή τη στιγμή έρχεται τρίτο, μετά την Αυστραλία και τον Καναδά, στην παραγωγή ουρανίου.

Η συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού ανέρχεται στο 34%. Η διατήρηση της πυρηνικής παραμέτρου στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την

Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Γαλλία παράγει το 77% του ηλεκτρισμού της με πυρηνική ενέργεια. Η Αυστρία, η Ιταλία και η Ελλάδα δεν έχουν πυρηνικά εργοστάσια. Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία έχουν αποφασίσει να μην κτίσουν προς το παρόν καινούργιες εγκαταστάσεις. Η Βρετανία αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα