Shell: 34% η μείωση των κερδών

Εξ αιτίας της διακοπής παραγωγής στη Νιγηρία
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 10:15

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 34%, αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής στη Νιγηρία, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Royal Dutch Shell Plc.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 5,94 δισ. δολ. από 9 δισ. δολ. πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη εξαιρουμένων των εκτάκτων εσόδων και των αλλαγών στην αξία των αποθεμάτων, διαμορφώθηκαν στα 7,025 δισ. δολ., πάνω από την πρόβλεψη των 10 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 5,6 δισ. δολάρια.

Οι βίαιες συγκρούσεις στη Νιγηρία φέτος, οδήγησαν στο κλείσιμο πετρελαιοπηγών και σταθμών άντλησης, αναγκάζοντας τη Shell τον Ιούλιο να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παραγωγή το 2006. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Jeroen van der Veer, αύξησε τις δαπάνες για την εξερεύνηση πετρελαίου, καθώς κάποια έργα κλονίζονται από αύξηση του κόστους και δυνητικές καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του venture ύψους 22 δισ. δολ. στην Ανατολική Ρωσία.

Οι μετοχές Α τάξης της Shell στο Λονδίνο, σημείωσαν φέτος άνοδο 1%, Χθες, έκλεισαν στις 1.789 πένες η μία, 0,9% υψηλότερα. Οι μετοχές της BP Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, υποχώρησαν 1,1% μέσα στο 2006.

Τα καθαρά κέρδη της Shell πέρυσι αυξήθηκαν κατά 1,77 δισ. δολ., από την πώληση αγωγού. Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα κέρδη που εμφάνισε η εταιρεία στην ιστορία της, σε επίπεδο τριμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα