Κομισιόν: Υψηλά τα επιτόκια στην Ελλάδα

Αμφιβολίες για την ύπαρξη τραπεζικού καρτέλ
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 11:53

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι μεγάλη, αλλά αμφιβάλλει ως προς την ύπαρξη καρτέλ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού Νέλι Κρους στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Με αφορμή την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα υπερέβαινε κατά πολύ τον κοινοτικό μέσο όρο, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε τη θέση της Κομισιόν επί του θέματος αυτού, αλλά και επί των υποψιών για ύπαρξη τραπεζικού καρτέλ στην Ελλάδα.

Στην απάντησή της, η Επίτροπος επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν από τα υψηλότερα περιθώρια διαμεσολάβησης στη ζώνη του ευρώ (διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων).

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ύπαρξη σημαντικών διαφορών μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων δεν αποτελεί επαρκή απόδειξη για τη σύσταση καρτέλ.

Μάλιστα, αναφερόμενη σε πρόσφατη Ενδιάμεση Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τραπεζικό σύστημα (retail banking) επισημαίνει ότι η ύπαρξη αυτής της ψαλίδας μπορεί να οφείλεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού τομέα, στη δομή των ιδίων των τραπεζών και σε άλλα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς τραπεζικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Στην Έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τα ίδια χαρακτηριστικά παρουσιάζουν και τα τραπεζικά συστήματα στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

Ωστόσο, στην απάντησή της η κ. Κρους συμπληρώνει ότι η Κομισιόν μελετά εκτενέστερα το θέμα και στα τέλη του 2006 θα δημοσιεύσει τελική έκθεση όπου και θα προτείνει τις κατάλληλες δράσεις που θα έπρεπε ενδεχομένως να αναληφθούν για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα