Market Beat: Δυσκολίες για τη συνέχεια της αντίδρασης, εκτιμούν οι επαγγελματίες

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 09:24
UPD:09:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μετά την επάνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες την περασμένη βδομάδα, τη Δευτέρα ήταν μάλλον βέβαιο πως η συνέχιση της ανόδου, θα πρόσφερε ευκαιρίες για να δοκιμαστεί η αντοχή των αισιόδοξων.

Η νευρικότητα δεν μπορεί να εγκαταλείψει την αγορά, όσο το πεδίο των μακροοικονομικών, που οδηγούν τις εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά δεν είναι ξεκάθαρο. Για αυτό και οι επαγγελματίες επενδυτές ακολουθούν την διάθεση της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών. Είμαστε στην φάση δηλαδή που δεν υπάρχει διάθεση για κίνηση κόντρα στο ρεύμα που κυριαρχεί στις συναλλαγές, χωρίς ταυτόχρονα να αδημονούν οι θεσμικοί για τοποθετήσεις μήπως και γίνει πολύ ακριβότερος ο σχηματισμός θέσεων σε ελληνικές μετοχές. Παράλληλα θέλουμε να τονίσουμε ότι στην Ευρώπη οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο κυριαρχούν και σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνονται στην ισχύ του ευρώ. Το κοινό νόμισμα αδυνατίζουν, τουλάχιστον προσωρινά, η νίκη των συντηρητικών δυνάμεων στην Αυστρία και η προσφάτως επιβεβαιωθείσα αδυναμία του κόμματος που θα ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι επενδυτές κίνησαν τους βασικούς δείκτες ήπια ανοδικά με χαμηλότερους όγκους από την προηγούμενη σύνοδο, διαψεύδοντας εκείνους που θεώρησαν πιθανή μια πτώση γιατί η Moody’s δεν αναβάθμισε, όπως ανέμεναν αρκετοί, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τους ιδιώτες επενδυτές είναι θέμα προς μελέτη και εξαγωγή συμπερασμάτων. Για τους θεσμικούς ωστόσο, τα συμπεράσματα, αν όχι χθες, σήμερα θα αποτυπωθούν στο ταμπλό.

«Το ενδιαφέρον της περιόδου επικεντρώνεται, πάλι, στις ομολογιακές εκδόσεις Ελληνικών εταιρειών, με τη διαφορά ότι αυτή την περίοδο φαίνεται να αγνοείται, για πολλοστή φορά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι εκδόσεις να γίνονται, κυρίως, στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, η ΕΤΕ, με ευκολία, μάζεψε 750 εκατ. με επιτόκιο 2,90%, η ΦΦΓΚΡΠ πήρε 150 εκατ. Ελβετικά Φράγκα με 3,25%, ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ, είναι στα τελευταία στάδια για αντίστοιχες εκδόσεις. Η κάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων, σηματοδοτεί την ενίσχυση της ρευστότητας για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, ενώ για τις Τράπεζες, απομακρύνει το ενδεχόμενο κεφαλαιακών απαιτήσεων και συνεπώς ανακεφαλαιοποιήσεων» σημείωσε ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Το  τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τόνισε για τα κίνητρα των επενδυτών στην σύνοδο της Δευτέρας: «Η σημερινή συνεδρίαση κλήθηκε να αξιολογήσει τα της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και ενώ είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την επικείμενη, αυριανή, συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και τον πήχη των προσδοκιών ψηλά για σημαντικά ζητήματα (γεωπολιτική αναβάθμιση, αναγγελία επενδύσεων κυρίως). Το momentum προϊδεάζει θετικά, για περαιτέρω ανοδική κίνηση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο».

Ήταν μάλλον βέβαιο πως η συνέχιση της ανόδου, θα πρόσφερε ευκαιρίες για να δοκιμαστεί η αντοχή των αισιόδοξων. Έτσι, με τη συμπλήρωση μιας ώρας και δέκα λεπτών, τα κέρδη των τραπεζικών blue chip οδήγησαν τον δείκτη τους σε κέρδη της τάξης του +3,5% και τους βασικούς δείκτες στο μέγιστο μέρας. Μετά άρχισε μια σταδιακή υποχώρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το θετικό από αυτή την εξέλιξη ήταν ότι τα, εκτός τραπεζικού κλάδου, ανοδικά blue chip διατηρήθηκαν και κανένα από τα εννέα μη κερδισμένα δεν έχανε πάνω από -1%. Υπάρχει δηλαδή υπομονή που την συντηρεί η προσμονή θετικών εξελίξεων για την οικονομία της χώρας, από την επίσκεψη των Ελλήνων αρμοδίων στις ΗΠΑ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΑΤΤ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ και ΣΑΡ και στο χαμηλό ημέρας οι ΠΕΙΡ και ΑΔΜΗΕ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Με το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εταιρικά αποτελέσματα κινήθηκε ανοδικά η Wall Street με αποτέλεσμα και οι τρεις βασικοί δείκτες να σημειώσουν νέα ιστορικά υψηλά.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 22.956,96 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,17% στις 2.557,64 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq των εταιριών τεχνολογίας κινήθηκε υψηλότερα 0,28% στις 6.624 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+2,2%) και General Electric (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-1,2%) και Wal-Mart (-1%).

H περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκίνησε με τις JP Morgan, Citigroup και Bank of America ενώ αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Goldman Sachs, Verizon και Honeywell.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε η φορολογική μεταρρύθμιση να έχει περάσει από το Κογκρέσο έως το τέλος του έτους. Το ίδιο υποστήριξε και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Γερουσία, Mitch McConnell.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, ο δείκτης μεταποίησης Empire State της Fed έπιασε υψηλό τριών ετών τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα ανέβηκε στις 30,2 μονάδες από 24,4 τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις ανησυχίες για κυρώσεις κατά του Ιράν και τις συγκρούσεις στα νότια της πόλης Κιρκούκ, κοντά σε σημαντικές πετρελαιοπηγές της περιοχής.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης καθώς ο προβληματισμός των επενδυτών για την Καταλονία διατηρείται.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Vitor Constancio υποστήριξε στην Ουάσιγκτον ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα πυροδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 391 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,11% στις 7.526,97 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 13.003,70 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 5.362,88 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,75% στις 10.181,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07% στις 22.428,31 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρούσε οριακά έναντι του δολαρίου στο 1,1810 από 1,1820 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Πάλι ανοδική δυναμική αλλά με μείωση κερδών στο φινάλε της συνόδου

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές ανοδική κατεύθυνση με κλιμακούμενο αγοραστικό ενδιαφέρον αρχικά, που αφορούσε κύρια στις Τράπεζες και σταδιακά απλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του ταμπλό. Ήταν ηπιότερα ανοδική από τις 10:30 ως τις 11:50, όταν ο ΓΔ χτύπησε τις 770 μονάδες και ακολούθησε καθοδική πορεία ως τις 16:25 που τον έφερε στις 763,78 μονάδες από όπου ξεκίνησε ένα νέο κύμα εντολών αγοράς που πέρασε τον μέσο όρο πάνω από τις 765 μονάδες ενώ την περασμένη βδομάδα αυτά τα επίπεδα φαινόταν δύσκολο να πιαστούν. Μετά τις 16:30 με πλάγια κλίση ο ΓΔ χτύπησε ανώτερο στις 765,72 μονάδες  ταυτόχρονα με την ταλάντωση του τραπεζικού δείκτη στις 825 μονάδες περίπου, στα τελευταία τριάντα λεπτά. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν έφερε μεγαλύτερο κούρεμα στα κέρδη του που έπιασαν περίπου το +1,00% ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασαν το +3,5%.

Οι συνήθως πτωτικές  Τράπεζες είχαν σταθερά ανοδική δυναμική χειρότερη από την προηγούμενη ανοδική συνεδρία. Από τις 10:30 που ο δείκτης τους άνοιξε στις 827,5 από 789,13 μονάδες αναζητούσε οροφή στις 845,5 από 827,86 μονάδες την Παρασκευή με μεταβολή +3,45% αλλά αμέσως μετά κινήθηκε αργά προς τις 820 μονάδες και έκλεισε στο +0,96% πάνω από τις 825 μονάδες.

Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν κατώτεροι από την προηγούμενη μέρα και η τελική εικόνα απόκτησε καθοδική δυναμική που δεν άλλαξε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ, προφανώς γιατί οι μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street δεν επηρέασαν τη διάθεσή τους.

Το μέγιστο σημειώθηκε στο πρώτο μέρος  και η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων σε τραπεζικές μετοχές του 26άρη με το που σημειώθηκαν τα μέγιστα για τη συνεδρίαση. Υπήρξε μέσα στη μέρα ανοδικό χτύπημα οροφής πλησίον των 770 μονάδων αλλά η κίνηση έδειξε επάνοδο του μίζερου κλίματος. Στις δημοπρασίες υπήρξε μικρή ανοδική ώθηση όχι λόγω των Τραπεζικών μετοχών.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο εύρος (6,4 μονάδες) σε σχέση με τις 11,8  μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που οδηγήθηκε στα 52,754 από 52,444 εκατ. ευρώ.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,57% από +4,76%, την ΕΤΕ στο +1,33% από +3,44%, ΕΥΡΩΒ +1,77% από +2,51% και η ΠΕΙΡ -0,38% από +3,94%. Η αγορά σήμερα πέρασε στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος  στην κυριαρχία των πωλητών, ενώ στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκαν πάλι πιέσεις. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν περίπου ίδια από τα blue chip κερδίζοντας +0,59% από +1,21% την προηγούμενη.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (4 από 4) και δυο ΛΑΜΔΑ και ΦΦΓΚΡΠ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 29 από 32 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 1 ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 7 ήταν πτωτικές. Στα 44,488 από 50,518 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 24,05 από 30,50 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 54,06% από 60,38% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές, εμφάνισαν ανοδική δυναμική μετά από επίπεδο ξεκίνημα και ήταν πιο ανοδικό το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενώ όλη την ώρα τα futures για τους αμερικάνικους δείκτες είχαν θετικές μεταβολές. Όταν τελείωσαν οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι μεταβολές αρκετών είχαν θετικά πρόσημα και σχετικά μικρό μέγεθος με τους δείκτες της Wall Street έτοιμους για νέα ρεκόρ υψηλών.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,57% και έφθασε στις 765,72 από 761,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2020,02 από 2006,18 με μεταβολή +0,69%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή κατά 0,5 μονάδες ψηλότερα για τον ΓΔ και κατά 0,7 τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,488 από 50,518 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,732 από 4,241 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 41,475 από 44,426 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,211 από 0,773 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 47,558 από 55,891 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 60 από 67 των καθοδικών σε 43 από 37 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 18.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Εξαφάνιση του premium στα ΣΜΕ χωρίς εγκατάσταση κάποιου discount

Στη σύνοδο της Δευτέρας 16/10, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη ανοδική πορεία που τον κράτησε σε θετικό πεδίο διαρκώς, με μέγιστο τις 2030,00. Αλλά η πτωτική κλιμάκωση της αγοραστικής διάθεσης στο δεύτερο έφερε το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο στις 16:24 και ήταν στις 2013,45 μονάδες. Ενώ κατώτερο ημέρας ήταν από την αρχή η τιμή ανοίγματος στις 2012,49. Το κλείσιμο έγινε στις 2020,02 μονάδες, με μεταβολή +0,69%. Ο τζίρος στα παράγωγα ορίστηκε στα 19,134 από 18,116 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Για τη σειρά Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 1266 συμβολαίων και με ανώτερο στις 2029,75 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2014,50, ενώ οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 3517 από 3752 ΣΜΕ, με εκκαθάριση στις 2019,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 809 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με 1248 από 901 ανοικτά συμβόλαια με εκκαθάριση στις 2019,25 μονάδες. Οι traders όρισαν οριακή προ-πορεία του δείκτη έναντι του ΣΜΕ κατά 0,75 μονάδες.

Συνεχίστηκε η αλυσίδα των συνόδων με μικρό εύρος διακύμανσης και καλοκαιρινό τζίρο αφού κατάφερε ο συνολικός με αξία πακέτων 360 χιλιάδες ευρώ να παραμείνει κάτω των 30 εκατ. ευρώ μια ώρα προ της συμπλήρωσης της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Σε αυτόν οι συστημικές τράπεζες συνέβαλλαν με 17,17 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες 108, που είχαν πράξεις ως τις 15:59, βολεύτηκαν με τα 12,37 που περίσσευαν. Ωστόσο το πλήθος των ανοδικών ήταν πάνω από 50 και των αμετάβλητων 16. Συνεπώς το κλίμα ήταν υγιεινό αλλά όχι και τόσο εύκρατο. Οι Τράπεζες προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους, με στόχο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επερχόμενων ελέγχων και φαίνεται ότι οι θεσμικοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι, προσδοκώντας να υπάρξει συνέχεια. Το θετικό κατά την εκτίμησή μας ήταν ότι προς το τέλος της συνόδου, το πλήθος των ανοδικών μετοχών αυξήθηκε, αν και τα κέρδη ήταν μικρά.

Ο δείκτης των Τραπεζών, αν και αναρριχήθηκε μέχρι τις 845,51 μονάδες, απέτυχε να δώσει αυτό που θα ανακούφιζε τους αγοραίους, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, δηλαδή κλείσιμο υψηλότερα των 831 μονάδων (σημείο σύγκλισης του κοινού και του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών), αφήνοντας σημαντικές εκκρεμότητες για την συνέχεια.

Για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, παραμένει ζητούμενο η υπερπήδηση του καθοδικού "χάσματος" της 15ης Σεπτεμβρίου, στις 900,33 - 911,68 μονάδες, προκειμένου να μπει σαν απώτερος στόχος, το προηγούμενο "gap" της 4ης Σεπτεμβρίου, στις 1003,93 - 1005,10 μονάδες.

ΟΙ αγοραίοι για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σχολίασαν το κλείσιμο υψηλότερα των 2007 μονάδων ως ένα πρώτο αγοραστικό σήμα με επόμενο, κοντινό, επίπεδο στις 2050 και κύριο στις 2117. Οι 1953 - 1947 μονάδες είναι κύρια στήριξη που αν προσεγγιστεί μπορεί να δώσει νέα δοκιμασία των πρόσφατων χαμηλών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μέχρι και την υπέρβαση των 2080 μονάδων, υπερτερεί, έστω και στα σημεία, το πτωτικό σενάριο, όμως όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2000 μονάδων, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν ότι στο πρόσφατο χαμηλό των 1911,25 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 26/9), ολοκληρώθηκε το τελευταίο πτωτικό κύμα.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο Τραμπ είναι στην επικαιρότητα, με τις προσδοκίες για νέες επενδύσεις, αλλά και συμφωνίες που θα μας βοηθήσουν γεωπολιτικά να είναι στην ατζέντα. Από την άλλη είχαμε και συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με την Λαγκάρντ με θέμα την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και το μόνιμο θέμα του χρέους. Το IMF είναι σύμμαχος μας στο κομμάτι αυτό, παρόλα αυτά χρειάζεται και η συμμετοχή του για να έχουμε πιθανότητες να το επιτύχουμε. Δεν έχουμε εικόνα στο πως προχωράνε τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και όλα δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος θα περάσει με ψήφιση στην Βουλή, την τελευταία στιγμή.

Ο Τραπεζικός κλάδος μέσω ομολογιακών, αλλά και πώλησης "κόκκινων" δανείων, φαίνεται να θέλει να κλείσει τις όποιες "τρύπες" στους ισολογισμούς του, για να μπορέσει να περάσει τα "stress tests".

Στο κομμάτι των εσόδων φαίνεται να υστερούμε σημαντικά και ο φόβος είναι πως για να κλείσει η "τρύπα" θα πρέπει μέτρα να έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίγουμε τους δρόμους σε Ιδιωτικές επενδύσεις, αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κατάσταση που έχουμε περιέλθει.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, με την Οικονομία και την Αγορά να έχουν να περιμένουν θετικά γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι κινούμαστε με αργούς ρυθμούς, παρόλα αυτά η πορεία είναι αναγκαστικά μία. Στόχος η αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα η μείωση φόρων.

Η Αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει ξεκινήσει να προεξοφλεί την αλλαγή της κατάστασης. Η αλλαγή αυτή δεν θα είναι ενός χρόνου, αλλά μεσοπρόθεσμη αλλαγή πορείας. Αυτό από μόνο του είναι το δεδομένο που μπορεί να δίνει στην Αγορά ώθηση, φυσικά ανάλογα με τα αποτελέσματα. Το πόσο γρήγορα θα το επιτύχουμε έχει να κάνει με το πώς κινείται η εκάστοτε Κυβέρνηση.

Αν παρατηρήσει κάποιος την Αγορά σε "μεγάλη εικόνα" θα καταλάβει πως ακόμα δεν έχουμε δει κάτι. Τεχνικά, συνεχίζουμε και είμαστε σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και αυτό από μόνο του, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως όσο συντηρείται θα δούμε και νέα υψηλά. Το βραχυπρόθεσμο κομμάτι το παρακολουθούμε καθημερινά και μάλιστα ανά τίτλο.

Σήμερα

Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ και τα επιτόκια σημείωσαν πτώση μετά από την είδηση για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να συναντήσει και τον οικονομολόγο του Στάνφορντ Τζόν Τάιλορ για να είναι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Το πλήθος των υποψηφίων για τη θέση της Τζάνετ Γιέλεν δεν επιτρέπει πλέον την εισαγωγή στοιχημάτων για την μελλοντική πολιτική της Fed.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος στο  πρώτο μέρος της σημερινής συνεδρίας, μετά όμως συνέχισε το νικηφόρο σερί 11 ημερών μέχρι τώρα, με άνοδο +0,33%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,1%, κερδίζοντας στις 10 από τις τελευταίες 12 συνεδρίες.

"Δεν υπάρχει μεγάλη χώρα που να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Έχουμε μια αξιοπρεπή παγκόσμια ανάπτυξη, αισιόδοξο επιχειρηματικό κλίμα χωρίς πληθωρισμό. Οι μετοχές είναι η προφανής επιλογή σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε ο Arihiro Nagata, της SMBC Nikko Securities.

Οι τιμές του πετρελαίου συγκρατήθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τους για σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της κυριότερης κουρδικής πετρελαϊκής πόλης Kirkuk από την ιρακινή κυβέρνηση, σε απάντηση σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων, προκαλώντας ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου.

Καθώς προωθήθηκαν οι ιρακινές δυνάμεις, οι Κούρδοι φορείς διέκοψαν για λίγο 350.000 βαρέλια ημερησίως από την παραγωγή πετρελαίου σε δύο μεγάλα πεδία του Kirkuk, επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, ανέφεραν πηγές του υπουργείου πετρελαίου και στις δύο πλευρές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα