Ινδία: Τέταρτη αύξηση των επιτοκίων φέτος

Με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 09:08

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για τέταρτη φορά φέτος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη ρεκόρ και ο υψηλός δανεισμός, τροφοδότησαν τον πληθωρισμό, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 7,25%.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ινδίας, ύψους 775 δισ. δολ. θα επιταχυνθεί στο 8,5% τη χρήση έως τις 31 Μαρτίου, μετά την ανάπτυξη κατά μέσον όρο 8,3% το 2003, τη μεγαλύτερη από το 1947, έτος ανεξαρτησίας της χώρας.

Σήμερα η Bank of Japan διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25%, μετά την αύξησή τους τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε έξι χρόνια. Η Federal Reserve των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% για τρίτο μήνα, την εβδομάδα που πέρασε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα αύξησε αυτόν τον μήνα στο 3,25%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας αυξάνει το κόστος των πιστώσεων για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών του 5,26% τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι τιμές που καταβάλλουν οι κάτοικοι των αστικών πόλεων της χώρας αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών και στο 6,6% τον μήνα που πέρασε, ενώ οι τιμές που καταβάλλουν οι αγρότες, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ετών και στο 7,34%.

Οι τιμές αυξάνονται στην Ινδία, καθώς η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας αναπτύσσεται από τις μεγαλύτερες δαπάνες των καταναλωτών και τις επενδύσεις της κυβέρνησης. Η τελευταία σχεδιάζει να επενδύσει 320 δισ. δολ., περίπου το ήμισυ της οικονομίας, έως το 2012 για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των οδών, των λιμένων και άλλων υποδομών κοινής ωφελείας, με στόχο την προσέλκυση ξένων εταιρειών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα