TeliaSonera: Υψηλότερα κέρδη από την κινητή τηλεφωνία, αύξηση μερίσματος

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 10:09

ΑΥΞΗΣΗ, αποτέλεσμα της ανάπτυξη των σκελών κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Σκανδιναβίας, TeliaSonera AB. Η εταιρεία, σχεδιάζει να διπλασιάσει το έκτακτο μέρισμα στα 20 δισ. κορώνες (2,76 δισ. δολ.).

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 5,05 δισ. σουηδικές κορώνες ή 1,13 κορώνες ανά μετοχή από 3,76 δισ. κορώνες ή 0,84 κορώνες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Οι πωλήσεις αναρριχήθηκαν στα 23,16 δισ. κορώνες από 22,23 δισ. κορώνες. Η εταιρεία είπε ότι το έκτακτο μέρισμα θα διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα της δρομολογημένης καταβολής για το 2006.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Anders Igel, επέκτεινε τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας της TeliaSonera σε αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Μολδαβίας, προκειμένου να αντισταθμίσει τη χαμηλή ανάπτυξη στη χώρα του. Τα έσοδα υποχώρησαν στην Σκανδιναβική αγορά, όπου η εταιρεία αντιμετωπίζει την πίεση των τιμών εξ αιτίας του ανταγωνισμού από τις ανταγωνίστριές της, όπως την Telenor ASA, την Tele2 AB, την Elisa Oyj και την TDC A/S.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έγινε πριν από την έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Οι μετοχές της TeliaSonera έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 23% και οι 25 μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Telecommunication Services Index έχουν σημειώσει άνοδο 8,2%.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στο Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, αυξήθηκαν 27%. Οι πωλήσεις της στη Νορβηγία σημείωσαν αύξηση 17%, αποτέλεσμα των εξαγορών που έκανε πέρυσι της νορβηγικής διαχειρίστριας Chess.

Η TeliaSonera δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2002, όταν το πρώην κρατικό μονοπώλιο, Telia AB εξαγοράσε τη φινλανδική ομοειδή της, Sonera Oyj αντί 89,5 δισ. κορώνες σε μετοχές και έλλειμμα. Το φινλαδικό κράτος κατέχει μερίδιο 13,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα