Αυστραλία: 6,1% η αύξηση του αριθμού αδειών κατασκευής κατοικιών

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006 07:39

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ο αριθμός των αδειών κατασκευής κατοικιών στην Αυστραλία, τρεις φορές περισσότερο των προβλέψεων τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας ότι οι κατασκευές ενδέχεται να αναζωπυρώσουν την ανάπτυξη στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομίας της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού.

Ο αριθμός των αδειών για την κατασκευή ή την ανακαίνιση κατοικιών και διαμερισμάτων, αναρριχήθηκε 6,1% από τον Αύγουστο, φθάνοντας στις 13.286, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι έγκριση αδειών θα σημείωνε άνοδο 2,2%.

Η αύξηση της μετανάστευσης τόνωσε τη ζήτηση για κατοικίες, μετά τη συρρίκνωση των κατασκευών πέρυσι, που περιόρισε την προσφορά. Αυτό οδήγησε υψηλότερα τα ενοίκια και ενδέχεται να τονώσει τις επενδύσεις σε ακίνητα και να μετατρέψει κάποιους ενοικιαστές σε αγοραστές κατοικιών. Η αύξηση της ζήτησης, περιόρισε την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων, με όλους τους αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg να δηλώνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αυξήσει για τρίτη φορά φέτος τα βασικά επιτόκια δανεισμού, την επόμενη εβδομάδα.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 77,50 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:56 π.μ. στο Σύδνεϋ, από 77,47 σεντς, που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 1 μονάδα βάσης, φθάνοντας στο 5,63%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Οι άδειες κατασκευής κατοικιών υποχώρησαν 12,4% τον Αύγουστο (αναθεωρημένα στοιχεία). Οι εγκρίσεις ήταν 9% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι εγκρίσεις για την κατασκευή κατοικιών από ιδιώτες, αυξήθηκαν 4%, φθάνοντας στις 9.377 το Σεπτέμβριο. Οι εγκρίσεις για διαμερίσματα και ανακαινίσεις αναρριχήθηκαν 11,4%, φθάνοντας στις 3.710.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάϊο και τον Αύγουστο για να περιορίσει τον πληθωρισμό, φθάνοντάς τα στα υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών και στο 6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα