Ν. Κορέα: Χαμηλότερη η αύξηση των εξαγωγών τον Οκτώβριο

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006 07:15

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν οι εξαγωγές της Ν. Κορέας τον Οκτώβριο, τη χαμηλότερη μέσα σε τρεις μήνες, καθώς ο εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών στη χώρα, μείωσε τις εξαγωγές κομπιούτερ και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 11,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους κατά 21,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Ο εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών συνέπεσε τον Οκτώβριο, αντί του Σεπτεμβρίου, όπως είχε συμβεί το 2005, με αποτέλεσμα οι ημέρες εργασίας να είναι λιγότερες από πέρυσι.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών, αυτοκινήτων και κινητών τηλεφώνων στην Κίνα και σε άλλα ασιατικά κράτη, φαίνεται ότι θα αυξηθούν τους ερχόμενους μήνες, βοηθώντας τη μακροβιότερη οικονομική ανάπτυξη σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Οι εταιρείες ναυπήγησης πλοίων στη Ν. Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της Hyundai Heavy Industries Co., της μεγαλύτερης στον κόσμο, έλαβαν παραγγελίες ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο, αξίας 12,4 δισ. δολαρίων.

Οι εξαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ν. Κορέας, αυξήθηκαν 10% τις 20 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, μειώθηκαν 9% την ίδια χρονική περίοδο.

Η αύξηση των εξαγωγών ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων των οκτώ οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι αυτές θα σημειώσουν αύξηση 13,4%.

Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 13,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. δολ. το Οκτώβριο.

Το νόμισμα της Ν. Κορέας, ουόν, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση μετά την ανακοίνωση των εξαγωγών και διαπραγματεύθηκε στα 938,95 ανά δολ. των ΗΠΑ από 938,85 πριν την ανακοίνωση. Το ουόν σημείωσε άνοδο 0,4% κατά τη χθεσινή του διαπραγμάτευση στην Ασία, σημειώνοντας κέρδη για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων τριετούς διάρκειας υποχώρησε 4 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας στο 4,67% από χθες. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σεούλ, Kospi, σημείωνε άνοδο 0,8% στη 1 μ.μ., τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα