ΤΕΕ: Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση του Κτηματολογίου

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006 20:56

«Με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στη νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο (Νόμος 3481, ΦΕΚ 162/2.8.2006) έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις τόσο για την συνέχιση του έργου και στην υπόλοιπη χώρα όσο και για την βελτίωση της λειτουργίας των μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων».

Λαμβάνοντας υπόψη και την επικείμενη τελική αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) προτείνει:

1. Την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών όλων των έργων του μέτρου 2.9 του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Υποδομές δεδομένων και τεχνολογίας πληροφοριών για ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο) εκτός της δράσης των «ενεργών τίτλων», που εφόσον διατηρείται ως αυτοτελές έργο, μη εντασσόμενο σε ενιαία διαδικασία κτηματογράφησης, είναι έργο άχρηστο και σπατάλη δημοσίων και κοινοτικών πόρων.

2. Την έκδοση απόφασης του ΟΚΧΕ για τις τεχνικές προδιαγραφές και το τιμολόγιο των μελετών κτηματογράφησης, βάσει της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του Ν.2308/95, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 3481/2006.

3. Την προκήρυξη μελετών κτηματογράφησης ως το τέλος του έτους.

4. Την έναρξη είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους κτηματογράφησης, στις περιοχές όπου λειτουργούν πλέον Κτηματολογικά Γραφεία. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 2 του Ν.2308/95, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 3481/2006.

Το ΤΕΕ θεωρώντας αναγκαία την μέγιστη δυνατή σύντμηση του χρόνου ύπαρξης των Μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων και την αντικατάστασή τους από τα οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία, όπως, άλλωστε, όλοι οι Κτηματολογικοί Νόμοι ορίζουν, προτείνει την συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας ΟΚΧΕ-ΤΕΕ-ΔΣΑ για τον σχεδιασμό της ίδρυσης οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων και της ένταξης μέρους αυτού του σχεδιασμού στα χρηματοδοτικά πλαίσια του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα