Ανοιγμα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στη Μαύρη Θάλασσα

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006 20:04

Με την πολιτική απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ στη Μόσχα να υλοποιήσουν το «Δρόμο των Αργοναυτών» -τον ελληνικής έμπνευσης οδικό δακτύλιο γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα- και τη διασύνδεση των λιμανιών της με τα λιμάνια του Αιγαίου, καθώς και με την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σε μια θεσμοθετημένη προσέγγιση των χωρών του Οργανισμού με την Ε.Ε., ολοκληρώθηκε η ρωσική προεδρία, η οποία χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως παραγωγική.

«Ο οδικός δακτύλιος είναι ο δρόμος που ενώνει την Ε.Ε. με τον Εύξεινο Πόντο και την Κασπία, ο δρόμος που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, ο δρόμος που ενοποιεί μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία αποτελείται από χώρες παραγωγούς ή διαμετακίνησης ενέργειας και, τέλος, ο δρόμος που αρχίζει και τελειώνει στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζοντας σε πολλαπλής αξίας κόμβο τη Θράκη. Οπως μπήκαμε στην αγορά των Βαλκανίων δέκα χρόνια πριν, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να μπούμε και στην αγορά των χωρών του Ευξείνου Πόντου και του Καυκάσου, διασφαλίζοντας το πλεονέκτημα την έγκαιρης τοποθέτησης», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε τα πρώτα στοιχεία για το Δρόμο των Αργοναυτών, λέγοντας ότι καλύπτει περί τα 7.000 χιλιόμετρα, ορισμένα τμήματά του υπάρχουν ήδη, κάποια πρέπει να αναβαθμιστούν και κάποια να κατασκευαστούν εξαρχής. Εχουν γίνει και οι πρώτες εκτιμήσεις για τις πηγές χρηματοδότησης, ανά κομμάτι που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα