Αυστραλία: Μείωση των λιανικών πωλήσεων, αύξηση του ελλείμματος

Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2006 08:42

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ αύξηση από ότι αναμενόταν εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, σηματοδοτώντας ότι η ανάπτυξη στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, συρρικνώνεται. Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα και το νόμισμα της χώρας.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% έναντι του Αυγούστου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λιγότερο από τις προβλέψεις 24 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτές θα σημειώσουν αύξηση 0,5%. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, καθώς οι εξαγωγές μετάλλων και αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν.

Η οικονομία της Αυστραλίας που αναπτύχθηκε για 15 χρόνια, συρρικνώνεται, καθώς η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού περιόρισε τις δαπάνες των καταναλωτών και η χειρότερη ξηρασία σε έναν αιώνα στη χώρα, μειώνει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα για τρίτη φορά φέτος, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους 15 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 77,25 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:31 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 77,40 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 2 μονάδες βάσης, στο 5,59%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%. Στο Χρηματιστήριο, ο δείκτης S&P/ASX 200, υποχώρησε 13,6 μονάδες, ποσοστό 0,25%, φθάνοντας στις 5.402,80 μονάδες.

Η Reserve Bank of Australia αύξησε τα επιτόκια τον Μάϊο και τον Αύγουστο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, κάθε φορά, στα υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών και στο 6%. Η τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 8 Νοεμβρίου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 3,9%, υψηλότερος του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό από 2% έως 3% και για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η οικονομία της Αυστραλίας ύψους 918 δισ. δολ. Αυστραλίας (709 δισ. δολ. ΗΠΑ) αναπτύχθηκε μόλις 0,3% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και με τον χαμηλότερα ρυθμό μέσα σε τρία χρόνια.

Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 646 εκατ. δολ. Αυστραλίας, καθώς οι εξαγωγές από τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα στον κόσμο, μειώθηκαν 1%. Οι εισαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα υποχωρούσε, ενώ κάποιοι άλλοι εκτιμούσαν ότι θα υπήρχε πλεόνασμα για πρώτη φορά σε 4,5 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα