Νέο ρεκόρ για τον ψευδάργυρο στο Λονδίνο

Καθώς η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, μειώνει τα αποθέματα του μετάλλου
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 13:16

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ για τρίτη ημέρα αναρριχήθηκε ο ψευδάργυρος στο Λονδίνο, καθώς η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου που χρησιμοποιείται για τον γαλβανισμό του ατσαλιού, μείωσε τα αποθέματα.

Η ζήτηση από την Κίνα θα υπερβεί την προσφορά κατά 400.000 μετρικούς τόνους φέτος, σύμφωνα με την Beijing Antaike Information Development Co., η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πολιτική των μετάλλων. Ο ψευδάργυρος ενδέχεται να υπερβεί τα 5.000 δολ. ο τόνος μέχρι τα τέλη του έτους, εξ αιτίας του ελλείμματος, σύμφωνα με τον Adam Rowley, αναλυτή της αγοράς μετάλλων της Macquarie Bank Ltd, με έδρα το Λονδίνο.

«Ο ψευδάργυρος φαίνεται ότι τελειώνει», είπε χθες ο Rowley σε συνέντευξη που παραχώρησε, συμπληρώνοντας: «Όταν ένα εμπόρευμα τελειώνει η τιμή του μπορεί να πάει οπουδήποτε, όπως συνέβη με τον χαλκό και με το νικέλιο».

Ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange σημείωσε άνοδο έως 35 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 4.535 δολ. ο τόνος, υπερβαίνοντας τη χθεσινή του άνοδο κατά 4,85 δολάρια. Στις 9:46 π.μ., τοπική ώρα, ο ψευδάργυρος διαπραγματεύθηκε στα 4.515 δολ. ο τόνος. Από πέρυσι, η τιμή του έχει σημειώσει υπερδιπλάσια άνοδο.

Τα αποθέματα του ψευδαργύρου που ελέγχει το LME, υποχώρησαν 79% το τελευταίο δωδεκάμηνο, φθάνοντας στους 97.725 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του LME και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1991.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 40 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 7.380 δολ. ο τόνος, σημειώνοντας απώλειες για πρώτη ημέρα, σε σύνολο πέντε συνεδριάσεων. Οι τιμές του πέρυσι σημείωσαν άνοδο 87%.

Οι εισαγωγές χαλκού της Κίνας και προϊόντων χαλκού, υποχώρησαν 22%, το δεκάμηνο του 2006, φθάνοντας στο 1,7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των γενικών τελωνείων της χώρας, στο Web site τους.

Η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο εισάγει λιγότερο χαλκό από τον Οκτώβριο του 2005, επειδή το μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αγωγών και καλωδίων πωλείται πιο φθηνά στην Κίνα, από ότι στο εξωτερικό. Η αύξηση της παραγωγής χαλκού στην Κίνα κατά 20%, περιόρισε την εξάρτησή της από τις εισαγωγές. Η Kίνα αποτελεί καθαρό εισαγωγέα του μετάλλου.

Μεταξύ των άλλων μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, το αλουμίνιο υποχώρησε 4 δολ., φθάνοντας στα 2.788 δολ. και το νικέλιο υποχώρησε 250 δολ., φθάνοντας στα 31.000 δολ. ο τόνος. Ο μόλυβδος σημείωσε απώλειες 2 δολ., φθάνοντας στα 1.738 δολ. και κασσίτερος υποχώρησε 150 δολ., φθάνοντας στα 10.000 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα