Στα υψηλότερα 10 ετών η τιμή του καλαμποκιού

Εν αναμονή της πρόβλεψης για την παραγωγή των ΗΠΑ
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 13:30

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 10 ετών, αναρριχήθηκαν οι τιμές του καλαμποκιού, καθώς εικάζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση για την παραγωγή της, μετά από πιθανές ζημίες στις καλλιέργειες από τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που επικράτησαν τον Ιούλιο.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο ότι η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι 10,8 δισ. μπούσελ, λιγότερα από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 10,9 δισ. μπούσελ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 19 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Το καλαμπόκια για παράδοση Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο έως 5,75 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 3,5675 δολ. ανά μπούσελ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1996. Οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν πέρυσι άνοδο 83%, καθώς η αύξηση της ζήτησης αιθανόλης, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής κρέατος, τροφοδότησαν το ράλι των τιμών.

Στις 5:23 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, τα συμβόλαια του καλαμποκιού, διαπραγματεύθηκαν στα 3,555 δολ., 4,5 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 1,3%. Τις τιμές του προϊόντος στήριξε επίσης η ζήτηση για προμήθειες στις ΗΠΑ, καθώς και τα αποθέματα καλαμποκιού παγκοσμίως, που προβλέπεται να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1984.

Το καλαμπόκι, η μεγαλύτερη καλλιέργεια των ΗΠΑ, χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, γλυκαντικές ουσίες και βιοκαύσιμο. Η αύξηση των τιμών του ενδέχεται να ωθήσει ανοδικά το κόστος εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας επεξεργασίας δημητριακών, Archer Daniels Midland Co., της εταιρείας παραγωγής κρέατος, Tyson Foods Inc. και της Coca-Cola Enterprises Inc., που χρησιμοποιεί τη φρουκτόζη του προϊόντος για σιρόπι.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού έχει υπερβεί την παραγωγή τα έξι από τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι εξαγωγές καλαμποκιού της Κίνας μειώθηκαν 69% το δεκάμηνο του 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση των γενικών τελωνείων της χώρας, στο Web site του. H Κίνα είναι η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια των ΗΠΑ στις εξαγωγές καλαμποκιού στην Ασία.

Η χώρα εξήγαγε 2,4 εκατ. μετρικούς τόνους καλαμποκιού το δεκάμηνο και 80.000 τόνους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τις εισαγωγές.

Στην Ιαπωνία, τα συμβόλαια του καλαμποκιού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο σημείωσαν άνοδο στο ημερήσιο όριο των 500 γιέν, με τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Νοεμβρίου, να κλείνουν στα 24.360 γιέν (204 δολ.) ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα