Societe Generale: 12% υψηλότερα κέρδη από τον δανεισμό καταναλωτών

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 08:43

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 12%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, Societe Generale SA, αποτέλεσμα της αύξησης του δανεισμού καταναλωτών.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στο 1,27 δισ. ευρώ (1,62 δισ. δολ.) ή 3,02 ευρώ ανά μετοχή, από 1,13 δισ. ευρώ ή 2,76 ευρώ ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Αυτή, ήταν η μικρότερη αύξηση κερδών που εμφάνισε η δανείστρια από τη στιγμή που άρχισε να ανακοινώνει αποτελέσματα με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα το 2005. Ενδεκα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της τράπεζας θα ήταν 1,17 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Societe Generale, Daniel Bouton, δαπάνησε πλέον των 2 δισ. ευρώ σε εξαγορές στο εξωτερικό φέτος για να μειώσει την εξάρτηση της τράπεζας από τα εταιρικά και τα κέρδη των επενδύσεων, που αποτέλεσαν το 41% των καθαρών κερδών της το τρίτο τρίμηνο. Η δανείστρια συμφώνησε τον Ιούνιο να διπλασιάσει το μερίδιό της στη ρωσική, OAO Rosbank. Επίσης, επικεφαλής ομάδας επενδυτών, προσφέρθηκε για την εξαγορά του 85% της κινεζικής, Guangdong Development Bank.

Η τράπεζας που αγόρασε νωρίτερα μέσα στο έτος την Splitska Banka της Κροατίας και θέλει να επεκταθεί στην Αλγερία, άνοιξε 378 καταστήματα στο εξωτερικό το τελευταίο δωδεκάμηνο, σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ελλάδα. Ενδέχεται να καταβάλει 1,7 δισ. δολ. για την απόκτηση του ελέγχου της Rosbank, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού δικτύου της Ρωσίας με 705 καταστήματα έως τα τέλη του 2008.

Τα συνολικά έσοδα της Societe Generale σημείωσαν αύξηση 7,9%, φθάνοντας τα 5,26 δισ. ευρώ το τρίμηνο, μεγαλύτερη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 6,5%. Οι προβλέψεις επισφαλών δανείων αναρριχήθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ από 120 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της γαλλικής τράπεζας έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 28%, υπερβαίνοντας την άνοδο του 20%, που σημείωσαν οι 75 μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index. Η χρηματιστηριακή αξία της Societe Generale ανέρχεται σε 60,8 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Παρίσι και δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα