Market Beat: Η εβδομάδα του triple witching ξεκινά με θετικό διεθνές κλίμα και «στατιστικές απαιτήσεις»

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 09:45
UPD:09:46
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Τα φυσικά φαινόμενα, με καταστροφικό για τους ανθρώπους ρόλο και τα γεωπολιτικά προβλήματα, που προκαλούνται από τις πολιτικές επιλογές ηγετών χωρών που διαθέτουν στρατιωτική και οικονομική ισχύ, έχουν επιβαρύνει το επενδυτικό φρόνημα. Ωστόσο, το μέγεθος της πτώσης στο ΧΑ στις πέντε συνόδους του Σεπτεμβρίου είναι πάνω από -2,5%, χωρίς ουσιαστική ανάσα σε αυτή την κατηφόρα. Αν δε, αναζητήσουμε τις μεταβολές του μήνα, πριν κλείσει το πρώτο του δεκαήμερο, θα ανακαλύψουμε αρκετά blue chip με απώλειες πάνω από -3%. Ήτοι ΠΕΙΡ -12,95%, ΦΡΛΚ -11,50%, και ΕΥΡΩΒ -10,36% με μέση ημερήσια πτώση τον ένατο μήνα πάνω από -2%! Ακολουθούν ΑΛΦΑ -7,04%, ΔΕΗ -4,44% με τις ΑΔΜΗΕ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ με μεταβολή από -3% ως -3,5%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Διασώθηκαν με άνοδο της τάξης του 0,5% το πολύ, οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, και ΦΦΓΚΡΠ, ενώ «νικητές» του Σεπτεμβρίου ως σήμερα, είναι μόνο ΜΟΗ με άνοδο +1,59% και ΕΕΕ με +0,87%! Εκτός των δέκα εξαιρετικά πτωτικών που αναφέραμε, υπάρχουν και άλλες εννέα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μέτριες απώλειες. Αυτό, δικαιώνει τις επιφυλάξεις που έχουν δημιουργηθεί και την επιλεκτική εστίαση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε μετοχές εταιριών που ακολουθούνται από αισιόδοξες προσδοκίες επί των αποτελεσμάτων τους. Αλλά όλα τα υπέρ ανόδου εκδηλώνονται με το σταγονόμετρο, ενώ τα… δυσοίωνα μηνύματα προέρχονται από γερά ξεφορτώματα θέσεων.

Θεωρώντας σημαντικές τις συναλλαγές από τις 10 ως τις 22 Μαΐου, που η αγορά συσσώρευε, αναμένοντας το αποτέλεσμα της κρίσιμης για την εκταμίευση της δόσης συνάντησης του Eurogroup στις 22/5, θυμίζουμε: Το κλείσιμο στις 9/5 ήταν στις 778,37 μονάδες. Αλλά στις επόμενες δέκα συνόδους ο ΓΔ έπιασε δυο φορές ψηλά στις 800 μονάδες και τρεις φορές χαμηλά στις 780. Το πιθανότερο είναι εκεί στη χειρότερη περίπτωση να φρενάρει η πτώση που αγκάλιασε πρόσφατα τις περισσότερες μετοχές του 26άρη και του FTSEM.

Το triple witching στην εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου, κάποιες αλλαγές από τις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE, όταν η ορμή των τιμών είναι καθοδική και χωρίς δείγματα εκτόνωσης, έχουν οδηγήσει σε δυσοίωνες προβλέψεις τους αναλυτές. Αλλά δεν έχει περάσει ο ΓΔ για τα καλά κάτω από τις 805 μονάδες, με συνέπεια να υπάρχει πιθανότητα μιας αντίδρασης προς τα πάνω, για τεχνικούς λόγους που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι, αλλά δεν έχουν «συμπαράσταση» από το διεθνές κλίμα. Αυτό θα το ορίζαμε ως ουδέτερο με κύρια επιβάρυνση την εικόνα της επέλασης του τροπικού κυκλώνα στη Φλόριντα. 

Σήμερα ωστόσο οι αγορές στην Ασία κινήθηκαν συντονισμένα ανοδικά. Το δολάριο ΗΠΑ κέρδισε από την ανακοπή της διάθεσης για αποφυγή κινδύνου τη Δευτέρα μετά την απόφαση του  Kim Jong Un της Β Κορέας  να πραγματοποιήσει πάρτι το Σαββατοκύριακο παρά να εκτοξεύσει άλλο πύραυλο μειώνοντας τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως το γιεν και τα κρατικά ομόλογα.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί σε σχέση με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του τυφώνα Irma καθώς πλησίαζε προς την ακτή της Φλόριντα, στερώντας την ηλεκτρική ενέργεια σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,4% μετά από μια μεγάλη γιορτή στη Β Κορέα για να συγχαρεί ο ηγέτης και οι πολίτες τους πυρηνικούς επιστήμονες και τεχνικούς που καθοδήγησαν την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της χώρας μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είχαν προετοιμαστεί για ένα ακόμη λανσάρισμα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας για να εορτάσουν την 69η επέτειο από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας το Σάββατο.

Η αίσθηση ανακούφισης ήταν αρκετή για την άνοδο των προθεσμιακών συμβολαίων του S & P 500 κατά 0,5%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,09%.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, ΟΠΑΠ και Aegean Airlines θα ανακοινώσουν εξάμηνο την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Στον ΟΠΑΠ αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον η εξέλιξη των πωλήσεων των νέων παιχνιδιών (VLT’s Monitor games), ενώ στην Aegean αν το β’ τρίμηνο κλείσει θετικό θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη για μια δυνατή χρονιά. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για την εβδομάδα ολοκληρώνονται την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου με την FF Group.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο των σειρών Παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ημέρα θα αφαιρεθεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και της Τέρνα Ενεργειακή από τους δείκτες FTSE των Αναδυόμενων Αγορών. Αντίθετα την ίδια ημέρα, στο κλείσιμο, θα προστεθεί η μετοχή της Eurobank στον δείκτη Stoxx Eastern Europe 50.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει ακόμα εμπιστοσύνη στην παγκόσμια ανάπτυξη

Ανάμεσα στις φυσικές καταστροφές και τις εντυπώσεις που προκαλεί το ισχυρό ευρώ βρέθηκε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν βγαίνουν από το κάδρο. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Σεπτέμβριος των εκλογών στην Νορβηγία, στην Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία έχει όλα τα προσόντα να ξεβολέψει τους επενδυτές. Αυτοί έχουν επιδείξει τεράστια ψυχραιμία και δείχνουν ανεπηρέαστοι από την πορεία των συζητήσεων για το Brexit. Παράλληλα, το σκαμπανέβασμα στο φρόνημα από την εκτόξευση της έντασης στη σχέση ΗΠΑ Β. Κορέας σχεδόν ξεχάστηκε. Μόλις ανακοινώθηκε η επίτευξη διαπαραταξιακής  συμφωνίας για το επιτρεπτό όριο δανεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο τρέχον έτος, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς διακοπές από έλλειψη ρευστότητας.  

Μια μεγάλη βουτιά

Τα χρηματιστήρια έπεσαν την Τρίτη, με τον Dow να πέφτει σχεδόν 234 μονάδες ή περισσότερο από 1%. Με πτώση πάνω από 5% στην United Technologies, ένα γίγαντα της αμυντικής βιομηχανίας, που αναδείχθηκε κύριος ένοχος, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία ύψους 23 δις δολαρίων της UTX για την αγορά της Rockwell Collins. Ωστόσο κι οι γίγαντες της Wall Street όπως οι Goldman Sachs και η JPMorgan Chase βούτηξαν επίσης μερικές εκατοστιαίες μονάδες. Οι μεγάλες τράπεζες θα πληγούν σκληρά από οποιαδήποτε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δε δείκτης Fear & Greed του CNNMoney, ο οποίος μετρά επτά δείκτες αγοραστικού κλίματος, μετατοπίστηκε σε επίπεδα "φόβου".

«Ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά ο χειρότερος μήνας του έτους για το χρηματιστήριο. Και τον συγκεκριμένο Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν οι εξελίξεις να είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους επενδυτές». Ειδοποιούσαν την άλλη μέρα οι αναλυτές. Το αποτέλεσμα της εβδομάδας δεν ήταν ανοδικό, αλλά μειώθηκαν οι απώλειες χωρίς οι επενδυτές να λησμονούν την ατζέντα του μήνα, όπου ο Πρόεδρος Trump και το Κογκρέσο έχουν πολλά να αντιμετωπίσουν, όπως η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας. Η σκληρή διαπραγμάτευση του προέδρου με την Κίνα για το εμπόριο. Πιθανή υπολογίσιμων διαστάσεων διακοπή της ανάπτυξης από τον τυφώνα Irma, πέρα ​​από τις ζημιές που έφερε ο τυφώνας Harvey.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2461,43 μονάδες, είχε επίδοση -0,61% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +9,94%. Ο Dow, με μεταβολή -0,86%, έκλεισε στις 21.797,79 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +10,30%. Ο S&P400 έχασε -1,08% με επίδοση στο 2017 +3,52%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,00%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +3,12%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -1,17%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +18,15%.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +1,59%, στα 1351,00 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +17,27%. Παράλληλα το πετρέλαιο ενισχύθηκε +0,44%. Στο 2017 χάνει -11,75%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,82% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον, στο 2017 +3,29%. Ο DAX κέρδισε +1,33%, με απόδοση στο 2017 +7,17%, αντίθετα ο CAC έχασε -0,19%, με απόδοση +5,17% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -1,90% και στο 2017 απέδωσε +8,31%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,37% στο 2017 κερδίζει +13,22%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +1,61%, και στο 2017 κερδίζει +21,34%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντας -1,95%, έχει επίδοση στο 2017 +9,73%.

Ο Nikkei, με μεταβολή -2,12%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +0,84%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,59%, και επίδοση για το 2017 +15,66%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,64%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +19,01%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -1,02% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +25,76%. Πρακτικά αμετάβλητος -0,06% ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +8,43%.

Ο Ari Wald της Oppenheimer & Co. ανέφερε, ότι ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να φέρει θετική απόδοση στον S&P500 κάνοντάς τον, έκτο ανοδικό μήνα συνεχόμενα, παρόλο που αυτός ιστορικά είναι ο χειρότερος για τις μετοχές. "Βρήκαμε ότι οι αποδόσεις του S&P 500 κατά το μήνα Σεπτέμβριο δεν ήταν τόσο αρνητικές όσο διαφημίζονται, όταν στην ανάλυση ενσωματώνεται επίσης η κατεύθυνση της τάσης του δείκτη " γράφει ο Wald, που διαπίστωσε ότι οι αποδόσεις τον Σεπτέμβριο ήταν ελαφρώς θετικές, όταν ο S&P αρχίζει τον μήνα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ένα επίπεδο τιμών που παρακολουθείται στενά. Φέτος δε, ο βαρύτερος δείκτης του κόσμου και δείκτης αναφοράς, διατηρήθηκε πάνω από τον ΚΜΟ200 καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Mark Hulbert της MarketWatch εμφανίζεται επίσης έτοιμος για την υπεράσπιση αυτού του μήνα, λέγοντας ότι η στρατηγική συναλλαγών του κάθε διαχειριστή, για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, δεν πρέπει να βασίζεται στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου.

Το δολάριο και το ευρώ

Οι μειωμένες προσδοκίες για άλλη μια αύξηση των Ομοσπονδιακών Επιτοκίων των ΗΠΑ φέτος, συνέβαλαν στην υποχώρηση του δολαρίου στο χαμηλότερο του, σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-1 / 2 ετών την Παρασκευή, διατηρώντας το χρυσό κοντά στο υψηλό έτους. Το ευρώ χτύπησε κορυφές σε βάθος πολλών ετών, μετά από τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 3%, καθώς ο ισχυρός τυφώνας Irma κινήθηκε προς τη Φλόριντα.

Ο επίμονα ασθενής πληθωρισμός συνεχίζει να προκαλεί έκπληξη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed. Επίσης, στην υποχώρηση της ισχύος του δολαρίου και τη μείωση των πιθανοτήτων για αύξηση των επιτοκίων συνέβαλλε μια συμφωνία, στο Κογκρέσο, να κλωτσήσει τις συνομιλίες επί του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ, τρεις μήνες πιο κάτω, μέχρι τον Δεκέμβριο, όπου υπάρχει χρονική σύμπτωση με τη συνεδρίαση επί της πολιτικής της Fed.

Το ράλι του ευρώ βασίστηκεστην πρόταση του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi να αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα τόνωσης QE αυτό το φθινόπωρο. Ο Ντράγκι αναφέρθηκε αρκετές φορές την Πέμπτη την ισχύ του ευρώ και δήλωσε ότι ήταν ο κύριος λόγος για την περικοπή των προβλέψεων της τράπεζας για τον πληθωρισμό το 2018-19. Ανέφερε επίσης, ότι οποιαδήποτε πιθανή περιστολή του μαζικού προγράμματος τόνωσης θα όφειλε να είναι αργή. Τα σχόλια αυτά δεν απογοήτευσαν τους «ταύρους» του ευρώ στις αγορές νομισμάτων και μια έκθεση του Reuters ανέφερε, ότι οι ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας συμφωνούσαν ευρέως πως το επόμενο βήμα τους θα ήταν να μειώσουν τις αγορές ομολόγων, μήνυμα που υποστήριξε το νόμισμα.

Η ΕΚΤ «άφησε το μυστήριο εκεί έξω» σε σχέση με τη συρρίκνωση, δήλωσε ο Greg Anderson, της BMO Capital Markets στη Νέα Υόρκη. "Δημιουργεί μια φρενίτιδα τροφοδοσίας σε ευρώ και η ορμή που υπήρχε στο κοινό νόμισμα επιταχύνεται."

Η φύση και τα γεωπολιτικά

Η Irma είναι η δεύτερη μεγάλη καταιγίδα που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά το πέρασμα του τυφώνα Harvey που οδήγησε στο κλείσιμο ένα τέταρτο της δυναμικότητας διύλισης των ΗΠΑ και το 8% της παραγωγής του πετρελαίου τους. Οι τυφώνες μπορούν να έχουν επίδραση με διάρκεια στη ζήτηση που αφορά εταιρίες διυλιστηρίων και βιομηχανικές, ειδοποίησε ο Eugen Weinberg, επικεφαλής της έρευνας για τις Πρώτες Ύλες  της Commerzbank.

Την Παρασκευή τα συμβόλαια για το ακατέργαστο πετρέλαιο ΗΠΑ υποχώρησαν -3,12% στα 47,56 δολάρια ανά βαρέλι. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Harvey θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης χρυσού ενισχύθηκε κατά 1,6% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας την τρίτη συνεχή εβδομαδιαία άνοδο.

Οι μετοχές των ΗΠΑ είχαν μικτή εικόνα στο τέλος της εβδομάδας, με τον S & P να καταλήγει ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την Irma και φρόντισαν να διατηρήσουν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου υπό έλεγχο. Από την υποψία, πως η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ακόμα δοκιμή πυραύλων το Σάββατο, για να γιορτάσει την ίδρυση της Βόρειας Κορέας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 13,01 μονάδων ή 0,06%, ο S&P 500 έχασε 3,67 μονάδες ή -0,15% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε 37,68 μονάδες -0,59%. Οι μετοχές στην Ευρώπη είχαν επίσης μικτή εικόνα την Παρασκευή, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν ελαφρώς υψηλότερα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 αυξήθηκε κατά 0,17%  και ο δείκτης MSCI των μετοχών σε όλο τον κόσμο ανέβηκε οριακά +0,01%. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των Η.Π.Α. μειώθηκε σε ένα χαμηλό των 10 μηνών στο 2,016%, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε, στο 2,0559%.

Ο Dr Ed Yardeni που χρόνια παρακολουθούμε με σεβασμό στις εκτιμήσεις του, παρατηρούσε μετά τη σύνοδο της Πέμπτης: «Δεν συμβουλεύω να πιέσετε το κουμπί πανικού. Ωστόσο, ίσως είναι καλή ιδέα να προετοιμαστείτε για ένα ξεπούλημα στην αγορά, εάν η κρίση συνεχίσει να επιδεινώνεται γρήγορα. Δεν προβλέπω Αρμαγεδόνα.  Ωστόσο, οι κίνδυνοι μιας σοβαρής επίθεσης πανικού αυξάνονται. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ακολουθήσει για άλλη μια φορά ένα ράλι ανακούφισης, υποθέτοντας ότι οι Κινέζοι θα αναλάβουν δράση στη Βόρεια Κορέα. Με άλλα λόγια, εξακολουθώ να βλέπω τη δυναμική προς την κατεύθυνση της ανόδου, αλλά θα μπορούσε να προηγηθεί μια βίαιη πώληση θέσεων. Η ασφαλέστερη επένδυση για βραχυπρόθεσμα χρήματα μπορεί να είναι τα αμερικανικά ομόλογα του Δημοσίου. Αν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας επιλυθεί ειρηνικά, οι αποδόσεις των ομολόγων κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν επίπεδες.

ΧΑ

Μια εβδομάδα επιδείνωσης της ατμόσφαιρας συναλλαγών

Στο -1,99% της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου διαδέχθηκε πτώση -1,95% για το μέσο όρο του ΧΑ. Η επίδοση του 26άρη για τον Σεπτέμβριο, με μόλις πέντε συνεδριάσεις  είναι -2,60% όσο ακριβώς και η άνοδός του τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση ακόμα οι επιδόσεις είναι καλές, αλλά το ροκάνισμα αρχίζει να οδηγεί τις τιμές σε επίπεδα που προειδοποιούν για ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση των βασικών δεικτών. Η αγορά φάνηκε πως ακολουθεί την διεθνή τάση, που την καθόριζαν υψηλής θεαματικότητας θέματα, όπως γεωπολιτικές εντάσεις και πρωτοφανούς ή σπάνιας σκληρότητας φυσικά φαινόμενα.

Ωστόσο η παρατήρηση της εικόνας των επιμέρους μετοχών και η σύγκριση με την εικόνα στην πρώτη εβδομάδα του μήνα, δημιουργεί επιφύλαξη, αφού την πρώτη τα ανοδικά blue chip ήταν έξη και τη δεύτερη επτά. Σε μόνιμη πίεση, που δεν άλλαξε στις δυο εβδομάδες τις θέση στις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση, βρέθηκαν οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΡΩΒ, και ΠΕΙΡ. Ανέβασαν τον πτωτικό βηματισμό τους την εβδομάδα που πέρασε οι ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΦΡΛΚ. Ενώ μειώθηκαν οι πιέσεις χωρίς να εκτονωθούν πλήρως στις ΕΛΠΕ ΕΤΕ και ΟΛΠ. Σαφές το ενδιαφέρον για ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ. Ενώ για τον ΟΠΑΠ που την πρώτη βδομάδα εμφάνισε άνοδο +1,07% την περασμένη υποχώρησε -0,21% και τον ΟΤΕ με πτώση -1,86% την πρώτη και άνοδο +0,76% η πορεία τους δείχνει πως θα είναι οι μετοχές των ισορροπιών, που θα επιβάλει η τεχνική ανάλυση.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική από το πρώτο δευτερόλεπτο ως τις δημοπρασίες. Την πορεία οδήγησαν οι Τράπεζες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,19% και έφθασε στις 808,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2128,99 με μεταβολή -1,09%. Η πτώση  μεγάλωσε μέσω δημοπρασιών σε μια σύνοδο κόντρα στο διεθνές κλίμα, με DAX, Dow, και Nasdaq και S&P500 όχι ανοδικούς, αλλά με εξάτμιση των αρχικών τους απωλειών και με μέτριο εύρος διακύμανσης. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι δείκτες των Τραπεζών -3,52%, Πρώτων Υλών -2,69% και Τεχνολογίας -2,28%. Την Τρίτη, είχαμε άνοδο με ώθηση μέσω δημοπρασιών σε μια σύνοδο σε συντονισμό με το ευρωπαϊκό κλίμα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,49% και έφθασε στις 812,85 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2138,59 με μεταβολή +0,45%. Οι δημοπρασίες έφεραν κλείσιμο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους. Μέτρησαν τα κέρδη των  εταιριών Βιομηχανικών Προϊόντων +1,63%, Τραπεζών +1,57% και Πρώτων Υλών +1,08%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,774 από 42,295 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,627 από 1,685 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, το ελάχιστο μέρας ήταν πάλι οι 805 μονάδες και είχαμε συσσώρευση. Καθώς ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,14% και έφθασε στις 811,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2128,40 με μεταβολή -0,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,187 εκατ. ευρώ και πακέτα είχαν αξία 3,134 εκατ. Την Πέμπτη ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,08% και έφθασε στις 811,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2126,87, με μεταβολή -0,07%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν δραστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε το νέο και τελικό ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους. Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,105 εκατ. ευρώ και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές είχαν αξία 7,796 εκατ.

Την τελευταία συνεδρίαση σφράγισαν γενικευμένες πιέσεις με χαμηλότερο τζίρο αλλά το βασικό αρνητικό μήνυμα αφορούσε ενδιαφέρον για ρευστοποιήσεις στα μισά blue chip, που ακροβατούσαν στο πρώτο μέρος, εντάθηκε προς το τέλος, με σημαντικές απώλειες για πολλά. Είχαμε καθαρή πτώση, όπως της Δευτέρας, με καθοριστική συνεισφορά στο πτωτικό αποτέλεσμα της εβδομάδας  Το ελάχιστο μέρας 802,45 προέκυψε να είναι κατώτερο εβδομάδας και είχε να φανεί από τα μέσα Ιουνίου!  Στο τελευταίο λεπτό σταμάτησε στις 802,45 για να κλείσει στις 802,68 μετά από οριακή ώθηση στις δημοπρασίες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,03% και έφθασε στις 802,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2114,18 με μεταβολή -0,60%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν δραστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο τελικό ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους. Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,419 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,136 εκατ. Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Τροφίμων Ποτών +1,63%, Τηλεπικοινωνιών +0,66%, Εμπορίου +0,48%, Κατασκευές Υλικά +0,18%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των Υγείας -4,75%, Βιομηχανικών Προϊόντων -3,55%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,93%, Χημικών -2,61% από 0,00%, ο FTSEΜ -2,58% των Τραπεζών -2,50%, Κοινής Ωφέλειας -2,16%,  Ταξίδια Αναψυχή -1,33%, και Ακίνητης Περιουσίας -1,21%.

Η εβδομαδιαία απώλεια διαμορφώθηκε στο -1,95% για τον ΓΔ στο -1,78% για τον 26άρη και -1,96% για τον FTSEM που ως το χθεσινό κλείσιμο έγραφε κέρδη.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Περιμένοντας καλύτερη τακτική από τους αγοραστές έδωσαν premium στα ΣΜΕ

Στην εβδομάδα, προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, προέκυψαν υπολογίσιμοι όγκοι στα ΣΜΕ επί μετοχών για τη σειρά Δεκεμβρίου. Δικαιώθηκαν τα δυσοίωνα στοιχήματα στο τέλος της προηγούμενης. Τελευταία επανήλθε η αισιοδοξία, παρά την επικράτηση πιέσεων στα περισσότερα blue chip. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2114,18 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή -1,78%. Στα options του, ο λόγος των calls προς τα puts έδειξε πως στα 2 puts αντιστοιχούσε 1 call.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, διαμορφώθηκαν σε 6927 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις ωστόσο περιορίστηκαν στα 4386 συμβόλαια. Ο μέσος όγκος της σειράς Σεπτεμβρίου ήταν 1109 συμβόλαια  με 3315 ανοικτά ΣΜΕ, ενώ του Οκτωβρίου ανήλθε σε 277 ημερησίως με 1071 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Οκτωβρίου, ορίστηκε στις 2118,25 μονάδες, με προ-πορεία έναντι του 25άρη 4 μονάδες. Μια απόσταση που υποδηλώνει την επιφύλαξη των traders για την διατήρηση των πιέσεων στο ξεκίνημα της βδομάδας.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ που αναφέρεται συχνά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς μετά τη σύνοδο της Παρασκευής παρατηρούσε: «Με δεδομένο ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε το triple witching Σεπτεμβρίου, αν οι "ταύροι" έχουν στα χέρια τους την Αγορά θα πρέπει να αφήνουν τους πωλητές να ξοδεύουν τίτλους και μέχρι την λήξη να τους σηκώσουν σε υψηλότερα επίπεδα, αναγκάζοντάς τους να πάρουν υψηλά κόστη σε γυρίσματα, ή και να κλείσουν θέσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση το πιο πιθανό είναι η Αγορά να κινηθεί προς την ζώνη του 760 - 750 και οι "αρκούδες" θα έχουν κερδίσει την συγκεκριμένη μάχη. Προσοχή μιας και μέχρι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να δούμε αυξημένο volatility με ψευδή, τουλάχιστον, ενδοσυνεδριακά σήματα».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών από το διαδίκτυο

Ο  Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ενόψει ΔΕΘ, triple witching και πιθανών εσωτερικών αναδιαρθρώσεων των δεικτών FTSE, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να 'ξεστρατίζει' κατηφορικά από τα μέχρι τώρα τετριμμένα διαγραμματικά σημεία των 840 με 820 μονάδων, δοκιμάζοντας έτσι τις πτωτικές αντοχές της περιοχής στήριξης των 800 μονάδων.

Η προσπάθεια αυτή έσπασε το μέχρι στιγμής βραχυχρόνιο αγοραστικό "φράγμα" στις 805 μονάδες σημείο που αντιπροσωπεύει και το 23,6% των Fibonacci Retracement της μεγάλης ανόδου από τις 630 στις 860 μονάδες.

Επιβεβαιωμένη, καθοδική ρήξη της εν λόγω περιοχής, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα οδηγήσει τον Δείκτη προς το επίπεδο των 790 μονάδων ανοίγοντας ταυτόχρονα μέτωπο με το επόμενο σημείο στήριξης των 768 μονάδων. Όσο όμως η ζώνη των 805 με 798 μονάδων "μαζεύει" με επιτυχία τις όποιες καθοδικές πιέσεις, τόσο το ελατήριο θα συσπειρώνεται για μια γρήγορη εκτόνωση προς την περιοχή των 834 μονάδων.

Μετά το επιθετικό κατέβασμα της 1ης του μήνα από τις 2175 μονάδες στις 2139 μονάδες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπήκε στην ζώνη στήριξης των 2124 με 2108 μονάδων.

Καθοδική καταστρατήγηση των 2108 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο διαγραμματικά για τις 2040 μονάδες. Στα προς διερεύνηση, η θετική άρνηση των ταλαντωτών να αποτυπώσουν χαμηλότερα χαμηλά.

Μία ανάσα από ισχυρά επίπεδα στήριξης βρίσκεται και ο Τραπεζικός Δείκτης με τα τελευταία τέσσερα ημερήσια candlesticks να συσσωρεύονται λίγο πάνω από τις 954 μονάδες. Εδώ ιδιαίτερη προσοχή χρήζει μια πιθανή επαναφορά του δείκτη, με αξιώσεις μέσα στη ζώνη των 1000 με 1020 μονάδων, καθώς θα οδηγήσει σε επανεξέταση τις καθοδικές δυνάμεις κόβοντας το 'βήχα' των 'Bears'.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης συμπληρώνει, σχεδόν, δύο μήνες από το πρόσφατο πολύ σημαντικό υψηλό στην ζώνη του 860 (858,08 κλείσιμο στις 17/7). Το 805 ήταν κύρια στήριξη ενώ θέλαμε η εβδομάδα να κλείσει πάνω από το 809 για να μην πάρουμε και εβδομαδιαία έξοδο και η Αγορά τα έχασε και τα δύο ζητούμενα.

Το ημερήσιο "stop" στο "short" είναι στο 838 και κύρια αντίσταση στο 833, με πρώτη αντίσταση στις 818 μονάδες.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε το triple witching Σεπτεμβρίου, αν οι "ταύροι" έχουν στα χέρια τους την Αγορά θα πρέπει να αφήνουν τους πωλητές να ξοδεύουν τίτλους και μέχρι την λήξη να τους σηκώσουν σε υψηλότερα επίπεδα, αναγκάζοντάς τους να πάρουν υψηλά κόστη σε γυρίσματα, ή και να κλείσουν θέσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση το πιο πιθανό είναι η Αγορά να κινηθεί προς την ζώνη του 760 - 750 και οι "αρκούδες" θα έχουν κερδίσει την συγκεκριμένη μάχη. Προσοχή μιας και μέχρι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να δούμε αυξημένο volatility με ψευδή, τουλάχιστον, ενδοσυνεδριακά σήματα. Το 'Intraday stop' στο 'short' κατεβαίνει στις 817,82 σε ωριαίο κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η έλλειψη ισχυρών καταλυτών φαίνεται να έχει αδρανοποιήσει την Αγορά, η οποία δείχνει περισσότερο πρόθυμη να κινηθεί καθοδικά καθώς η χρονική απόσταση από τις ημερομηνίες σταθμούς που θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο είναι σημαντική.

Η υποχώρηση της Αγοράς γίνεται με αργό ρυθμό και σχετικά χαμηλό τζίρο, δοκιμάζοντας καθημερινά την υπομονή των εμπλεκομένων και δη όσων παραμένουν με αυξημένες θέσεις τοποθετημένοι στο Χ.Α. Η προσέγγιση των 800 μονάδων, αν και βρίσκεται εντός του βεληνεκούς που θα δικαιολογούσε μια διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά, συνδέεται και με το διεθνές περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει αυξημένη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ανακοινώσεις των Τραπεζικών αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκαν με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη εκπλήξεων, που θα έδιναν λόγους για ζωηρότερες θετικές αναθεωρήσεις των δυνητικών περιθωρίων ανόδου. Οι Τράπεζες που αποτελούν την ατμομηχανή της τάσης της Αγοράς, για άλλο ένα τρίμηνο είχαν αδύναμη επίδοση στην τελική γραμμή, προσέχοντας περισσότερο την εκπλήρωση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, το ως τώρα μέτριο εξάμηνο δεν δίνει μεγάλα κίνητρα αγορών, ενώ και τα πολλά και σημαντικά ανοικτά μέτωπα εντείνουν το σκεπτικισμό για τον κλάδο.

Η έλλειψη "φρεσκάδας", σε επίπεδο επιχειρηματικών νέων και η ανακοίνωση μετριοπαθούς ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο β’ τρίμηνο, ήταν παράγοντες που δεν άλλαξαν κάτι επί της ουσίας, ενώ η ΔΕΘ φαίνεται να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα από πλευράς αναπτυξιακών εξαγγελιών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται, πλέον, χαμηλότερα του εύρους διακύμανσης, θέτοντας σε πτωτική αμφισβήτηση την τρίμηνη συσσώρευση τιμών. Ωστόσο η απώλεια δυναμικής στις συναλλαγές, λειτουργεί ανασταλτικά στο να εκδηλωθεί μια εντονότερη κίνηση, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναλώνεται σε δειλές πλάγιες κινήσεις.

Με αυστηρά τεχνικά κριτήρια, το σπάσιμο της στήριξης δίνει πλέον καθοδικό περιθώριο 30 μονάδων, καθώς όλοι οι τεχνικοί δείκτες έχουν γυρίσει αρνητικοί και οι ταλαντωτές έχουν ακόμα ικανό έδαφος πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Οι πωλητές κατάφεραν και πήραν απόσταση από τους δύο κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών και παρά τα κλεισίματα "καλλωπισμού" που έγιναν κατά την διάρκεια της εβδομάδας, έχουν το "πάνω χέρι" στην διαμόρφωση της τάσης, με την βοήθεια των Τραπεζικών μετοχών οι οποίες βρίσκονται σε μια παρατεταμένη διαγραμματική αδυναμία.

Τα δεδομένα της τάσης δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα των 820 μονάδων, οι δε συναλλαγές δεν φαίνεται να βοηθούν επί του παρόντος να μπει ένα φρένο στην αργή διολίσθηση της Αγοράς.

Η Αγορά αρχίζει να μπαίνει σε ρυθμούς γ’ αξιολόγησης, καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες αφίξεις τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Προς το παρόν η ατζέντα των θεμάτων δεν έχει κλείσει, αν και πολύ ψηλά, σε επίπεδο προαπαιτούμενων, δείχνουν να βρίσκονται τα εργασιακά και ο κλάδος της Ενέργειας.

Σήμερα

Το δολάριο ΗΠΑ κέρδισε από την ανακοπή της διάθεσης για αποφυγή κινδύνου τη Δευτέρα μετά την απόφαση του  Kim Jong Un της Β Κορέας  να πραγματοποιήσει πάρτι το Σαββατοκύριακο παρά να εκτοξεύσει άλλο πύραυλο μειώνοντας τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως το γιεν και τα κρατικά ομόλογα.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί σε σχέση με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του τυφώνα Irma καθώς πλησίαζε προς την ακτή της Φλόριντα, στερώντας την ηλεκτρική ενέργεια σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,4% μετά από μια μεγάλη γιορτή στη Β Κορέα για να συγχαρεί ο ηγέτης και οι πολίτες τους πυρηνικούς επιστήμονες και τεχνικούς που καθοδήγησαν την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της χώρας μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είχαν προετοιμαστεί για ένα ακόμη λανσάρισμα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας για να εορτάσουν την 69η επέτειο από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας το Σάββατο.

Η αίσθηση ανακούφισης ήταν αρκετή για την άνοδο των προθεσμιακών συμβολαίων του S & P 500 κατά 0,5%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,09%.

Ο βασικός δείκτης της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,8%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της περιοχής Asia-Pacific από την MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 0,4%.

"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι κίνδυνοι έχουν εξαφανιστεί, αλλά είναι σίγουρο ότι οι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί όπως εκτιμούσαν πριν από μερικές εβδομάδες", δήλωσε ο Lee Kyung-min, της Daishin Securities Σεούλ.

Το αμερικανικό δολάριο κυμάνθηκε στα 108,42 γιέν μακριά από το κατώτατο στο 10ήμερο την Παρασκευή στα 107,32 γιεν. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2017 δολάρια έχοντας πετύχει την κορυφή των 1,2092 δολαρίων την Παρασκευή λόγω της κερδοσκοπίας για τις μελλοντικές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ συμφώνησαν γενικά ότι η επόμενη κίνηση θα ήταν να μειώσουν τις αγορές ομολόγων τους και να συζητήσουν μια σειρά επιλογών, ανέφερε το Reuters.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ήταν επίσης επίκεντρο στην Ασία, μετά από πηγές που ανέφεραν ότι σχεδιάζει να καταργήσει τις ελάχιστες αποθεματικές απαιτήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ρυθμίζουν τις θέσεις του γιουάν έναντι κάθε ξένου νομίσματος με ισχύ από τη Δευτέρα.

Η αλλαγή πιθανώς σηματοδοτεί κάποια δυσφορία για το ισχυρότερο γιουάν και τον αντίκτυπό του στις κινεζικές εξαγωγές, σχολίασαν οι αναλυτές.

Υπήρχαν επίσης αναφορές πως το Πεκίνο σχεδιάζοντας να κλείσει τις τοπικές ανταλλαγές κρυπτογραφημάτων, θα ασκήσει ένα χτύπημα στο πρόσφατο αστρικό ράλι του bitcoin.

Στις αγορές βασικών προϊόντων, ο χρυσός υποχώρησε 0,7% στα 1.337,81 δολάρια την ουγγιά μακριά από την κορυφή ενός έτους στα 1.357,54.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν λίγο, αφού ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας συζήτησε την ενδεχόμενη επέκταση ενός συμφώνου για τη μείωση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου μετά το Μάρτιο του 2018 με τους ομολόγους του της Βενεζουέλας και του Καζακστάν. Τα νέα των συνομιλιών την Κυριακή βοήθησαν να αντισταθμιστεί η καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση ενέργειας θα πληγεί σκληρά από τον τυφώνα Irma.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Γαλλία θα συνεχίσει να πιέζει για μια φιλόδοξη εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup για το χρέος, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις.Το μήνυμα αυτό στέλνει σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Ν», λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της γαλλικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος ξετυλίγει την ατζέντα της κυβέρνησης Μακρόν για τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς τον σωστό δρόμο, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο, την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής των συμφωνηθεισών δράσεων. Κατά τη διάρκεια σημερινής του ομιλίας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι εφόσον συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η Αθήνα θα είναι ικανή να χρηματοδοτήσει τις δανειοδοτικές της ανάγκες μέσω των αγορών. Άλλωστε, κατά τον ίδιο, η πρόσφατη έκδοση 5ετούς ομολόγου συνιστά ένδειξη ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται την Ελλάδα ξανά.

Μήνυμα ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της χωρίς βοήθεια και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, στέλνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Όπως εξηγεί σε άρθρο του στα Νέα με τίτλο «Το μέλλον της Ευρωζώνης και η Ελλάδα», αυτό θα γίνει εάν η χώρα αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση τέτοια που να μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητά του, και οι τράπεζες να έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κανονικό μηχανισμό αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (και όχι μόνο από τον έκτακτο - ELA).

Με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας για την Ευρασία της China Development Bank (CDB), Li DongΥa, συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε ενδιαφέρον για τη συνεργασία των δύο πλευρών στη χρηματοδότηση μιας σειράς νέων προγραμμάτων. Επιπλέον, εκφράστηκε η πρόθεση, από την κινεζική πλευρά, για την ίδρυση Γραφείου της CDB στην Αθήνα. 

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα εγκαίνια του περιπτέρου της «Αέριο Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας», στην 82η ΔΕΘ. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως  η εταιρεία καλείται να παίξει ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου στη χώρα, με την αγορά να οδηγείται σε πλήρη απελευθέρωση εν μέσω μιας πολύ θετικής συγκυρίας, καθώς καταγράφονται μεγάλα ποσοστά αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου ετησίως.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, ή ενεργειακές κοινότητες όπως αλλιώς ονομάζονται, ενός θεσμού που σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1990, δίνοντας τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα, τοπικές περιφέρειες, δήμους αλλά και μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν από κοινού σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, ενεργειακής αποδοτικότητας και της παραγωγής, διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test και δεν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΔΕΗ ΔΕΗ-2,71% με θέμα «Investment Opportunities in Southeastern Europe», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.  Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποεπένδυση περίπου του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η Συμφωνία και είναι βιώσιμη. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της πρότασης, το Market Test τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης ως τα μέσα του 2018.

Με τη διοίκηση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας συναντήθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο σειράς διαβουλεύσεων εν όψει της 82ης ΔΕΘ. Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, ο υπουργός ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που του έθεσαν οι πρόεδροι των λιμένων.  Στη συνέχεια, ο κ. Κουρουμπλής είχε επαφές με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Μέλλιο, όπου εξετάστηκε η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Τη μελέτη του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Οι κ.κ. Κουρουμπλής και Μέλλιος συζήτησαν ακόμα, τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του λιμένα και η αναζήτηση νέου επενδυτή.

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν σήμερα ο επικεφαλής της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (CDB), Wang Jining, και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ΔΕΗ-2,71% Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο συνεδρίου για τις επενδυτικές ευκαιρίες, στην 82η ΔΕΘ.

Ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά σημαντική» εξέλιξη, η οποία ωφελεί τόσο την εταιρεία όσο και τη χώρα, γενικότερα.

Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισαν οι μέτοχοι της Envitec AETΠΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης.

Παράλληλα, οι μέτοχοι έλαβαν μεταξύ άλλων και τις εξής αποφάσεις:

  • Εγκρίθηκαν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις (Εταιρικών και Ενοποιημένων) για την χρήση 2016, με τις σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.
  • Εγκρίθηκε η απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, από κάθε σχετική ευθύνη ή αποζημίωση απορρέουσα από την άσκηση των καθηκόντων τους για την χρήση 2016.

Σε σώμα συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε., κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης των μετόχων.

Η θητεία του νέου δ.σ. θα είναι τριετής.

Νέo διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε η γενική συνέλευση της Microland Computers ΑΕΒΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των μετόχων.

Το νέο δ.σ. θα απαρτίζεται από τους Αθανάσιο Αθανασούλη, Δημήτριο Παγουρτζή και Ευσταθία Μαρία Μαράντου.

Συνολικά 5.885 κοινές μετοχές της A.E. Τσιμέντων Τιτάν διέθεσε προς πώληση η Alpha Bank.

Η πώληση, συνολικής αξίας 141.828 ευρώ, πραγματοποιήθηκε μέσω του Ευθύμιου Βιδάλη, ο οποίος συνδέεται με την τράπεζα και κατέχει θέση εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του Τιτάνα

Για τις 25 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε την Παρασκευή η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ Α.Ε.

H αναβολή της γ.σ. ήταν απόρροια της έλλειψης απαρτίας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Φρανκφούρτης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης -γνωστής και ως QE. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει το βρετανικό δημοσίευμα, οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής εξετάζουν τέσσερα σενάρια, χωρίς ωστόσο, οι συζητήσεις να εξαντλούνται αποκλειστικά σ’ αυτά.

Την άμεση επισκευή όλων των αυτοκινήτων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο «dieselgate» ζητούν από τον Όμιλο Volkswagen οι αρχές της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών και η Κομισιόν, με κοινή επιστολή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου.

Η Volkswagen δεσμεύτηκε να επισκευάσει όλα τα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα έως το φθινόπωρο του 2017. Οι αρχές της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, υπό την ηγεσία της ολλανδικής αρχής για την προστασία των καταναλωτών και των αγορών (ACM), καλούν τη Volkswagen να επιβεβαιώσει, εντός ενός μήνα, ότι αυτό το σχέδιο θα τηρηθεί.

Οριακή αύξηση εμφάνισε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι των εκτιμήσεων περί ανόδου 0,4%. Στον κλάδο της μεταποίησης, παράλληλα, η παραγωγή κατέγραψε βελτίωση κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 και κατά 1,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016. Οι επιδόσεις στη μεταποίηση, σ’ αντίθεση με τις αντίστοιχες της βιομηχανίας, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.   

Μικρότερη του αναμενομένου αποδείχθηκε η άνοδος στη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων στον κλάδο της γεωργίας και του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο παρότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,7%. Όσον αφορά το β’ τρίμηνο του 2017, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 3,1% σε ετήσιο επίπεδο.

Αύξηση εμφάνισαν τον Ιούλιο οι εισαγωγές στη Γερμανία,καθώς η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε για ακόμη έναν μήνα σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,2% ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν οριακή άνοδο της τάξης του 0,2%.

Ως αποτέλεσμα, σε προσαρμοσμένο επίπεδο, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο περιορίστηκε στα 19,5 δισ. ευρώ από 21,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τους αναλυτές, καταδεικνύουν ότι η γερμανική οικονομία είναι εξαρτημένη από την πορεία του ευρώ, καθώς η πρόσφατη ενίσχυση του κοινού νομίσματος έχει αποδυναμώσει την ελκυστικότητα των γερμανικών προϊόντων.

Άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν τον Αύγουστο οι εξαγωγές στην Κίνα, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι αύξησης 7,2% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων κατά 6%. Οι εισαγωγές, εξάλλου, ενισχύθηκαν κατά 13,3% από 11% τον προηγούμενο μήνα. Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο συρρικνώθηκε στα 41,99 δισ. δολάρια έναντι 46,74 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο.

Με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι αρχικώς αναμενόταν αναπτύχθηκε στο β’ τρίμηνο του 2017 η ιαπωνική οικονομία, εξαιτίας της αδύναμης επίδοσης των επιχειρηματικών επενδύσεων. Το εγχώριο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, παρότι η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 4%.

Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,6% από 1% της αρχικής πρόβλεψης. Παρ’ όλα αυτά, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρέθηκε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα