Στο κατώφλι της ενεργειακής κοινότητας Τουρκία, Ουκρανία, Μολδαβία και Νορβηγία

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 13:13

Η Τουρκία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Νορβηγία έγιναν δεκτές ως παρατηρητές στην ενεργειακή κοινότητα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών του οργανισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια.

Ο επίτροπος κ. Piebalgs δήλωσε ότι «η φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής: θα λάβουμε μέτρα ώστε τις σχέσεις μας με χώρες καίριας σημασίας να στηριχτούν σε νομική βάση και έτσι να ενισχύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα». Υπογράμμισε το γεγονός ότι τους προσφέρεται να ενταχθούν εν τέλει ως μέλη. Πρόσθεσε δε ότι «επιθυμούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απολαμβάνει από κοινού τα οφέλη από την εσωτερική ενεργειακή αγορά, παράλληλα δε να στηρίζει τις δεσμεύσεις μας προς τους εταίρους μας και να διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ενεργειακής κοινότητας, μετά την έναρξη ισχύος της ιδρυτικής της συνθήκης, προήδρευσαν ο αρμόδιος για την ενέργεια ευρωπαίος Επίτροπος κ. Andris Piebalgs και η Υπουργός Οικονομίας της ΠΓΔΜ κα Vera Rafajlovska.

Το Συμβούλιο Υπουργών επανέλαβε τη δέσμευση όλων των μερών για μεταρρυθμίσεις της αγοράς και συμφώνησε για εθνικούς χάρτες πορείας με απτά μέτρα – στους οποίους παρουσιάζονται, σε αδρές γραμμές, η τρέχουσα κατάσταση, οι επόμενες εργασίες και οι αρμόδιοι φορείς σε κάθε χώρα – για την ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς.

«Είναι αναμφισβήτητη η σημασία της υπόψη συνθήκης στο ταχέως διογκούμενο στην περιοχή αυτή κίνημα συμφιλίωσης», δήλωσε ο κ. Piebalgs, προσθέτοντας ότι «με τη συνθήκη δεν επιδιώκεται να αναληφθούν δεσμεύσεις για μελλοντικές ενέργειες, αλλά από κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει δράση σήμερα και να συγκεντρώσει την προσοχή του στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της ασκούμενης ενεργειακής πολιτικής».

Η συνθήκη για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας άρχισε να ισχύει πριν από λίγο καιρό εφέτος και έχει κυρωθεί από όλα τα μέρη. Προσφέρει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ της νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με βάση τη σχετική κοινοτική νομοθεσία στον τομέα της ενέργειας. Στόχος της συνθήκης είναι να εναρμονισθούν η λειτουργία και η ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού για όλους τους πολίτες των εμπλεκόμενων χωρών.

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης, τα μέρη ενέκριναν επίσης τις αδρές γραμμές του προγράμματος εργασιών της ενεργειακής κοινότητας και επανέλαβαν τη σημασία που έχει για την ενεργειακή κοινότητα η κοινωνική διάσταση. Ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της πρωτοβουλίας θεωρήθηκε επίσης η ενεργός συμμετοχή της κοινότητας των δωρητών υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα