British Energy: Απομάκρυνε τον υπεύθυνο πυρηνικών, μείωσε την παραγωγή

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 12:57

ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του σκέλους των πυρηνικών της δραστηριοτήτων απομάκρυνε η British Energy Group Plc, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενεργείας της Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις της θα είναι τουλάχιστον 8,4% χαμηλότερες εξ αιτίας προβλημάτων στους αντιδραστήρες.

Η ετήσια παραγωγή δεν θα είναι λιγότερη από 5 τεραβάτ την ώρα (1 τεραβάτ ισούται με 3 εκατ. βατ) μέχρι τον Μάρτιο του 2008, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν εκτός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Εξι από τους 16 αντιδραστήρες της British Energy είναι κλειστοί και τέσσερις δεν λειτουργούν εξ αιτίας βλάβης. Η παραγωγή στα δύο από τα εργοστάσιά της που παράγουν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 2,4 εκατ. κατοικίες θα είναι περιορισμένη για τους τουλάχιστον 16 επόμενους μήνες. Αυτό ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει τη δημιουργία νέων αντιδραστήρων προς αντικατάσταση μονάδων που έχουν παλιώσει.

Η απόφαση για την απομάκρυνση του Roy Anderson, από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος πυρηνικών αντιδραστήρων, είναι αρνητικό σημάδι, ανέφερε ο Λάκης Αθανασίου, αναλυτής της Collins Stewart Ltd., συμπληρώνοντας: «Είναι άσχημο να αλλάζει τη διοίκηση όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής θα μειώσουν την αξία».

Οι μετοχές της British Energy υποχωρούσαν έως 30,5 πένες, ποσοστό 6,5% φθάνοντας στις 438 πένες η μία και στις 9:50 π.μ. στο Λονδίνο, διαπραγματεύθηκαν στις 463,5 πένες η μία. Συνολικά, από τις 16 Αυγούστου, που εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα έχει δυσκολίες να φτάσει τον στόχο της παραγωγής της, οι μετοχές της έχουν σημειώσει απώλειες 38%.

Η τελευταία πρόβλεψη της εταιρείας για την παραγωγή στο σύνολο της χρήσης ήταν από 61 έως 63 τεραβάτ ηλεκτρισμού. Η διοίκηση αρνήθηκε σήμερα να επαναλάβει την πρόβλεψη ή να κάνει άλλη.

Σημειώνεται ότι το 38% της δυναμικότητας της British Energy είναι εκτός λειτουργίας, συνολικά 3.620 μεγαβάτ από το σύνολο των 9.568 μεγαβάτ.

Η εταιρεία είπε ότι ελπίζει να θέσει πάλι σε λειτουργία το σκέλος της στο Hunterston και έναν αντιδραστήρια στο Hinkley μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου. Τα δύο άλλα σκέλη της, ένα σε κάθε εργοστάσια, προγραμματίζεται να λειτουργήσουν στα τέλη του Ιανουαρίου σύμφωνα με την εταιρεία.

Η εταιρεία ελέγχεται κατά 2/3 από την κυβέρνηση και έχει στην κυριότητά της όλους – εκτός από τέσσερις – των 12 πυρηνικών αντιδραστήρων της Βρετανίας. Το μόνο σκέλος της εταιρείας που δεν λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια είναι ο σταθμός στο Eggborough, με δυναμικότητα 1.960 μεγαβάτ.

Το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της British Energy αναρριχήθηκαν στα 481 εκατ. λίρες στερλίνες (907 εκατ. δολ.), σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Κατά μέσον όρο, επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα Ebitda θα ήταν 505 εκατομμύρια. Πέρυσι αυτά διαμορφώθηκαν στα 212 εκατ. λίρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα