Ε.Ε.: Αύξηση της ενίσχυσης για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών ζήτησε ο Ευ. Μπασιάκος

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006 19:01

Η καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών με στόχο την προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Ε.Ε. και η στήριξη της παραγωγής μπανάνας, ήταν τα δύο βασικότερα θέματα που απασχόλησαν σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της EE, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Χρήστος Αυγουλάς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα, ο Ε. Μπασιάκος ζήτησε από το Συμβούλιο την άμεση αύξηση της χορηγούμενης ενίσχυσης και την απλοποίηση εφαρμογής του καθεστώτος, προκειμένου να επεκταθεί η καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών, παρέχοντας ένα πρόσθετο ικανοποιητικό εισόδημα στους Έλληνες αγρότες, συμβάλλοντας παράλληλα και στην αναδιάρθρωση και καλλιεργειών.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή μπανάνας, ο έλληνας υπουργός ζήτησε από το Συμβούλιο να ενταχθεί στο καθεστώς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και να χορηγηθούν αυξημένες ενισχύσεις στους παραγωγούς, καθώς και η δυνατότητα εισαγωγής νέων γεωργών στον τομέα.

Εξάλλου, αναφορικά με την κυκλοφορία μη εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε., ο κ. Μπασιάκος, εξέφρασε την ανησυχία του στους ομολόγους του και τον αρμόδιο Επίτροπο, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, που θα διασφαλίζουν την προστασία της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και την αειφορία του περιβάλλοντος.

Επίσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου ο κ. Μπασιάκος είχε συναντήσεις με τον αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Επίτροπο της Ε.Ε., Μάρκο Κυπριανού και με την Επίτροπο για θέματα Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ Μποέλ.

Στην αυριανή συνεδρίαση το Συμβούλιο υπουργών γεωργίας αναμένεται να συζητήσει θέματα αλιείας και ειδικότερα, τον νέο κανονισμό για τη Μεσόγειο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα