Απώλειες σημειώνει η πλατίνα στην Ασία

Μετά την αναρρίχησή της σε επίπεδα ρεκόρ
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 07:05

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η πλατίνα στην Ασία, καθώς μερίδα επενδυτών πούλησε το πολύτιμο μέταλλο, καθώς επικράτησαν αμφιβολίες για την προοπτική διάθεσης κεφαλαίου πλατίνας στην αγορά.

Η πλατίνα που χρησιμοποιείται στα συστήματα καυσαερίων των αυτοκινήτων και στη χρυσοχοΐα, υποχώρησε μέσα στη νύχτα από τα επίπεδα ρεκόρ που είχε αναρριχηθεί χθες, όταν συζητήσεις για τη δημιουργία κεφαλαίου για το μέταλλο, τροφοδότησαν εικασίες ότι οι προμήθειες δεν θα είναι αρκετές για να ο στηρίξουν.

Η προμήθεια του μετάλλου θα αυξηθεί 5,3%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και στα 7 εκατ. ουγγιές φέτος, σύμφωνα με την Johnson Matthey Plc, τη μεγαλύτερη διανομέα πλατίνας στον κόσμο, σε σχόλιό της στις 14 Νοεμβρίου. Πέρυσι, οι παγκόσμιες προμήθειες χρυσού ήταν 4.060 τόνοι ή 130,9 εκατ. ουγγιές, σύμφωνα με την σύμβουλο GFMS Ltd. που συλλέγει στοιχεία για το World Gold Council.

Η πλατίνα για άμεση παράδοση υποχώρησε 59 δολ., ποσοστό 4,7%, φθάνοντας στα 1.192,50 δολ. η ουγγιά στις 9:32 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Το μέταλλο υποχώρησε 0,2%, μέσα στη νύχτα, μετά την αναρρίχησή του έως 11,9%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 1.402,50 δολ. η ουγγιά.

Στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), η πλατίνα για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, υποχώρησαν 34,1 δολ., ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 1.185 δολ. η ουγγιά, μετά την υποχώρησή τους στα 1.175 δολάρια. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου είναι φέτος 21% υψηλότερες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα