Qantas: Προσέγγιση εξαγοράς από Macquarie Bank και Texas Pacific

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 07:36

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ εξαγοράς από την Macquarie Bank Ltd. και την Texas Pacific Group, δέχθηκε η Qantas Airways Ltd., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να σημειώσουν άνοδο 15%.

«Η προσέγγιση είναι εμπιστευτική και δεν έχει ολοκληρωθεί», ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Η προοπτική μιας προσφοράς από την Macquarie, τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας και την εταιρεία εξαγορών Texas Pacific, ώθησε τη χρηματιστηριακή αξία της αεροπορικής εταιρείας στα 10 δισ. δολ. Αυστραλίας (7,7 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Μια προσφορά για την Qantas, ορόσημο της Αυστραλίας από την ίδρυσή της το 1920, θα υπογραμμίσει την εμπιστοσύνη ότι η παγκόσμια αεροπορική αγορά θα επιστρέψει φέτος στην κερδοφορία, μετά από ζημίες 40 δισ. δολ. ΗΠΑ από το 2001. Οι προτάσεις για εξαγορές αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκαν τέσσερις φορές φέτος, καθώς οι τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών, υποχώρησαν 21% από τα επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για ταξίδια.

Η προσέγγιση γίνεται σε μία στιγμή που οι εξαγορές στην Αυστραλία φέτος έφθασαν τα 162 δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι προσφορές για την απόκτηση εταιρειών της χώρας, αναρριχήθηκαν στα 27,3 δισ. δολ. από 1,4 δισ. δολ. που ήταν το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

H Qantas απέφυγε τις χειρότερες συμφορές της αεροπορικής αγοράς, ανακοινώνοντας κέρδη κάθε έτος από το 1994, ενώ τα κέρδη της το 2004 και το 2005 αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής Geoff Dixon, 66 ετών, μείωσε θέσης εργασίες και δημιούργησε την αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους Jetstar για να πραγματοποιεί πτήσεις σε λιγότερο κερδοφόρους προορισμούς και για να κερδίσει νέους πελάτες.

Οι τιμές τη κηροζίνης των αεροσκαφών, υποχώρησαν στη Σιγκαπούρη στα 73,80 δολ. το βαρέλι, από τα επίπεδα ρεκόρ των 93 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκαν στις 8 Αυγούστου. Τον περασμένο μήνα ο Dixon αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη της εταιρείας τη χρήση του 2007, λέγοντας ότι τα κέρδη θα αυξηθούν φέτος, μετά τη μείωσή τους σε ποσοστό 30% το 2006.

Επίσης η Qantas ευνοήθηκε από την κατάρρευση της αυστραλιανής ανταγωνίστριάς της, Ansett Holdings Ltd. τον Σεπτέμβριο του 2001, ενώ στις εσωτερικές πτήσεις μοιράζεται την αγορά με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους Virgin Blue Holdings Ltd., τη μοναδική της ανταγωνίστρια με εθνικό δίκτυο.

Οι μετοχές της Qantas σημείωσαν άνοδο 68 σεντς, φθάνοντας στα 5,03 δολ. Αυστραλίας η μία στις 2:37 μ.μ. στο Σύδνεϋ, ενώ άγγιξαν τα 5,25 δολ. Αυστραλίας η μία. Πριν από σήμερα οι μετοχές της Qantas μέσα στο έτος έχουν σημειώσει άνοδο 7,8%, υστερώντας της ανόδου 14% του δείκτη S&P/ASX 200.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News, οι προσφορές εξαγορών αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, ανήλθαν φέτος στα 21,2 δισ. δολ. ΗΠΑ, από 4,4 δισ. δολ. που ήταν το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα