Ανακάμπτει ο χρυσός

Μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 07:04

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο, σε χρονικό διάστημα σχεδόν μεγαλύτερο της εβδομάδας, σημείωσαν οι τιμές του χρυσού στη Ν. Υόρκη, καθώς το ράλι του κόστους του αργού πετρελαίου, έκανε πιο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο, ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Ο χρυσός κινείται μερικές φορές αναλόγως του πετρελαίου, το οποίο σήμερα κινήθηκε ανοδικά, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα 17 μηνών, την εβδομάδα που πέρασε. Ο χρυσός φέτος βρίσκεται 21% υψηλότερα, ενώ το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 1,7%.

Ο χρυσός γα τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο 6,60 δολ., ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 628,70 δολ. η ουγγιά στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 9 Νοεμβρίου. Χθες οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Το αργό πετρέλαιο υπερέβη τα 60 δολ. το βαρέλι, μετά τα προβλήματα με τις φορτώσεις των τάνκερ στο λιμάνι Βαλντέζ στην Αλάσκα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, σε συνδυασμό με το κλείσιμο εγκατάστασης στη Βόρειο Θάλασσα, εξ αιτίας διαρροής αερίου.

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός καθώς η πλατίνα άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στο Λονδίνο, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του μετάλλου ως φθηνότερη εναλλακτική λύση για τους χρυσοχόους.

Η πλατίνα αναρριχήθηκε στα 1.402,50 δολ. η ουγγιά σήμερα στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο για το μέταλλο θα πιέσει τις προμήθειές του. Οι χρυσοχόοι στην Κίνα αποτελούν περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης πλατίνας, σύμφωνα με την Johnson Matthey Plc, τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής πλατίνας και παλλάδιου στον κόσμο, στις 14 Νοεμβρίου.

Η ζήτηση χρυσού από τους κοσμηματοπώλες, που αποτέλεσε το 73% των αγορών πέρυσι, υποχώρησε 4% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το World Gold Council.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα