Ιαπωνία: 24,8% η μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

Τον Οκτώβριο, μετά τον περιορισμό των εξαγωγών
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 08:42

ΜΕΙΩΣΗ, μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις, εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καθώς περιορίστηκε η ζήτηση από τις ΗΠΑ, σημάδι, ότι οι εξαγωγές που έδωσαν δυναμική στην οικονομία, υποχωρούν.

Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε 24,8%, φθάνοντας στα 614,7 δισ. γιέν (5,2 δισ. δολ.) τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 33 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, θα διαμορφωνόταν στα 770 δισ. γιέν.

Η ζήτηση για ιαπωνικές εξαγωγές υποχωρεί μετά την ανάπτυξή τους με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών. Ο περιορισμός της εξωτερικής ζήτησης, αφήνει πλέον τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, στην τύχη των καταναλωτών, που περιόρισαν τις δαπάνες τους το τελευταίο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 11,6%, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε έξι μήνες και λιγότερο της πρόβλεψης των 16 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτές θα αυξηθούν 13,4%. Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 17,4% και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Το γιέν σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 117,57 έναντι του δολαρίου στη 1:03 μ.μ. στο Τόκυο, από 117,85 γιέν πριν από την ανακοίνωση του πλεονάσματος, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ, θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς η οικονομία της χώρας υποχωρεί.

Η οικονομία των ΗΠΑ, προορισμός πλέον του 1/5 των ιαπωνικών εξαγωγών, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2003. Η οικονομική ανάπτυξη των 12 χωρών μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, υποχώρησε στο 0,5% από το 0,9%.

Η αύξηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 13,5% τον Οκτώβριο, μετά την αύξησή τους κατά 20,5% τον Σεπτέμβριο, καθώς η ζήτηση για αυτοκίνητα, περιορίστηκε. Οι εξαγωγές στην Ε.Ε. αυξήθηκαν 8,7%, λιγότερο της αύξησης του 14,2% που σημείωσαν τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στην Κίνα αυξήθηκαν 18,4% μετά την αύξησή τους κατά 19,7%, τον Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα