Δύσκολη μέρα για τις μετοχές

Στο κόκκινο Ευρώπη και ΗΠΑ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 00:01

ΔΥΣΚΟΛΗ ήταν η χθεσινή Δευτέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η καθίζηση του δολαρίου βύθισε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε χαμηλό πέντε εβδομάδων λόγω ανησυχιών για τα κέρδη εξαγωγικών εταιρειών, ενώ η Wall Street βρέθηκε στο κόκκινο με πρωταγωνιστή το Nasdaq, ο οποίος έχανε ενδοσυνεδριακά περίπου 2%.

Με απώλειες πάνω από 1 1/2 εκατοστιαία μονάδα τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω της υποχώρησης του δολαρίου και της στερλίνας, εντείνοντας τις ανησυχίες για μείωση των κερδών των Ευρωπαίων εξαγωγέων στις ΗΠΑ. Αρνητικά συνέβαλε στο γενικότερο αρνητικό κλίμα η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η οποία αναζωπύρωσε πληθωριστικές ανησυχίες.

Η υποχώρηση του δολαρίου είναι μια ένδειξη μειωμένης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 1,5%, στις 1.429 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου. Η δεικτοβαρής μετοχή της Google βύθισε το Nasdaq μετά τις προειδοποιήσεις ότι είναι υπερτιμημένη.

«Ενα αδύναμο δολάριο αποτελεί πρόβλημα για τα ευρωπαϊκά κέρδη», δηλώνουν αναλυτές της Fortis Private Banking στο Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας ότι ένα «διάλειμμα» στο ανοδικό momentum των εταιρικών κερδών θα προκαλούσε πλήγμα στις κεφαλαιαγορές.

Της πτώσης μεταξύ των εταιρειών, που βασίζονται στις εξαγωγές και στις πωλήσεις στις ΗΠΑ, ηγούνται η DaimlerChrysler, η Hanson και η BMV και η Siemens.

Από τις χειρότερες επιδόσεις είχε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η DaimlerChrysler πραγματοποιεί το 45% των πωλήσεών της στην αμερικανική αγορά, ενώ το 1/4 των πωλήσεων της BMV καταγράφηκε πέρυσι στις ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκε και η Hanson, αφού η αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της βρετανικής εταιρείας οικοδομικών υλικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η Siemens, το 1/5 των εσόδων της οποίας προέρχεται από τις ΗΠΑ. Απώλειες κατέγραψε και η Nokia, η οποία επίσης δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική αγορά.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,96%, στις 15.885,38 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα