Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ζήτηση υποχωρεί στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών, μετά τη μεγαλύτερη υποχώρηση των μετοχών στις ΗΠΑ σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Χθες ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στην Ιαπωνία, υποχώρησαν για δεύτερο μήνα.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, σημείωνε απώλειες 0,9%, φθάνοντας στις 132,07 μονάδες στις 10:51 π.μ. στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη σημείωναν απώλειες. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 1,1%, φθάνοντας στις 15.719,07 μονάδες και ο Topix έχανε 0,9%.

Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group ώθησαν 1,4% χαμηλότερα τον δείκτη S&P/ASX στην Αυστραλία, μετά την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων. Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες και στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου επηρέασαν επίσης τις μετοχές καταδεικνύοντας ότι το κόστος της ενεργείας θα αφήσει τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα για δαπάνες. Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη αναρριχήθηκε πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι.

Ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 1,4% στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο ΟΟΣΑ, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο 2,4% το επόμενο έτος, από το 3,1% που προέβλεπε τον Μάϊο. Οι κατασκευές κατοικιών θα συνεχίσουν να μειώνονται για μερικά τρίμηνα, επεσήμανε ο ΟΟΣΑ.

Οι εισπράξεις των εταιρειών λιανικής πώλησης στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των πρατηρίων καυσίμων, των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, εποχιακώς προσαρμοσμένες, υποχώρησαν 0,2% τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι λιανικές πωλήσεις στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αυξήθηκαν 0,1%.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύθηκαν στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 0,6%. Ο χαλκός σημείωσε απώλειες 0,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα