«Πολύ σημαντική στιγμή» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου.
«Προσδοκούμε ότι στα επιτόκια θα αντικατοπτριστεί η πραγματικά θετική πορεία της οικονομίας και θα είναι καλά» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM». «Είναι θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Το γεγονός ότι αρχίζει να αναγνωρίζεται αυτό είναι πολύ θετικό και είναι φυσιολογικό. Σημασία έχει κι εμείς να στραφούμε σε αυτά και η εσωτερική πολιτική ζωή να στραφεί σε αυτές τις θετικές εξελίξεις και να συγκεντρωθεί στο πώς θα γίνουν ακόμη καλύτερα τα πράγματα, αντί να περιπλανιέται σε άλλα θέματα που δεν έχουν σημασία» πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη να συμβάλουν όλοι «ούτως ώστε το θετικό κλίμα στην οικονομία να μετατραπεί σε μία πραγματική δυναμική» και να βγει η χώρα από το τέλμα.
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα σημείωσε ότι «επενδύσεις γίνονται ήδη, ο τουρισμός πάει πολύ καλά φέτος, υπάρχουν πάρα πολύ θετικά δείγματα κι αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών ήδη από φέτος». Εκτίμησε παράλληλα ότι του χρόνου τα πράγματα «θα είναι ακόμη καλύτερα».
«Η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι θεαματική και αυτό είναι που εκτιμούν και οι ξένοι, γι’ αυτό και υπάρχει αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό στο οποίο υστερούμε και πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί είναι και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα» επισήμανε, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα στην πορεία της οικονομίας, τις δυνατότητες, τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση, για να στηρίξει την ανάπτυξη και στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όπου η καθημερινή ατζέντα στην εσωτερική πολιτική ζωή βρίσκεται πολύ μακριά από αυτή τη δυναμική, που παρουσιάζει η οικονομία».
Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι «η διαδικασία προχωράει γρήγορα» και εκτίμησε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν και οι επενδύσεις και η αναδιοργάνωση του λιμανιού, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το παράδειγμα που έχουμε από τον Πειραιά, είναι πάρα πολύ θετικό».
Αναφορικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο, ο υφυπουργός παρατήρησε ότι έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο στα ενεργειακά θέματα, καθώς «η χώρα μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος», ενώ «η υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών με τον κορμό της χώρας είναι τεράστιας σημασίας, γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις μεγάλης εξοικονόμησης για τη ΔΕΗ και το δίκτυο συνολικά, άρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μειώσεις -τελικά- στο τιμολόγιο των καταναλωτών».