«Κλειδί» της επιτυχίας το επιτόκιο δανεισμού

Σήμερα το μεσημέρι θα φανεί αν το εγχείρημα της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές μετά το 2014 είχε αίσια κατάληξη
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 09:33
UPD:10:33
SOOC/Menelaos Myrillas

Με ανακοίνωση που εστάλη χθες το μεσημέρι στο Χρηματιστήριο, η Ελληνική Δημοκρατία επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Εντός της ημέρας θα φανεί αν το εγχείρημα της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές μετά το 2014 θα στεφθεί από επιτυχία. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει το μεσημέρι για να προκύψει το «κουπόνι» του 5ετούς ομολόγου που από χθες έχει προσφερθεί στους υποψήφιους επενδυτές. Το επιτόκιο δανεισμού θα είναι και το «κλειδί» της επιτυχίας, αλλά και ο παράγοντας από τον οποίο θα κριθεί αν τελικώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του ομολόγου ή η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει υπό το βάρος του υψηλού κόστους. 

Με ανακοίνωση που εστάλη χθες το μεσημέρι στο Χρηματιστήριο, η Ελληνική Δημοκρατία επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014. Στόχος είναι να αντληθούν συνολικά 4 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν ως εξής: 

1. Τα τρία δισ. ευρώ θα δοθούν προκειμένου να αντικατασταθεί το 5ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014. Η συγκεκριμένη έκδοση ήταν ύψους 3 δισ. ευρώ με «κουπόνι» 4,75% (και σημερινό κόστος δανεισμού 4,9%-4,95%). 
Οι κάτοχοι αυτών των ομολογιών έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις ομολογίες τους με τις αντίστοιχες του σημερινού ομολόγου και να ανανεώσουν το επενδυτικό τους προϊόν μέχρι και το 2022. 

Μπορεί το επιτόκιο που θα καρπωθούν να είναι χαμηλότερο (σ.σ.: σε περίπτωση που δεν καταγραφεί αποκλιμάκωση του επιτοκίου, δεν θα εκδοθεί το ομόλογο), ωστόσο οι επενδυτές θα έχουν εξασφαλίσει μια πολύ υψηλή απόδοση (για τα δεδομένα της εποχής) μέχρι και το 2022. 

2. Το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί και αυτό για αναχρηματόδηση παλαιάς οφειλής (και πιθανότατα μέρος του 3ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2014 κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές). 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ελληνικό Δημόσιο απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές για την αγορά κρατικού χρέους λήξεως το 2022, ενώ παράλληλα απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος και στους κατόχους των υφιστάμενων ομολόγων λήξεως το 2019 για ανταλλαγή, ήτοι “ρολάρισμα” των τίτλων». Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων ανέρχεται σε 102,6% της ονομαστικής τους αξίας. 

EURONEWS

Μετά την ανάρτηση της σχετικής ανακοίνωσης χθες το μεσημέρι, κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Ν» εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο και ότι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα μπορεί να υποχωρήσει ενδεχομένως και κάτω από το 4,5%. Η έξοδος στις αγορές αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή υπό τον πρωθυπουργό.

Με βάση την ίδια κυβερνητική πηγή, εφόσον το εγχείρημα είναι επιτυχημένο, θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς να επηρεαστεί το συνολικό ύψος του χρέους (κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος θα είναι πάντοτε η αποπληρωμή παλαιών οφειλών υψηλού επιτοκίου με νέες εκδόσεις χαμηλότερου επιτοκίου). 

Ανάδοχοι της χθεσινής έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC Bank plc και Merrill Lynch International. Το νέο ομόλογο αναμένεται να τιμολογηθεί στις 25 Ιουλίου του 2017, ενώ ημερομηνία διακανονισμού ορίζεται η 1η Αυγούστου του 2017. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν επίσης αύριο, 25 Ιουλίου. 
  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα