Iberdrola: Αγοράζει την Scottish Power προς 22,5 δισ. δολ.

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 11:30
UPD:11:41

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Scottish Power Plc, προς 11,6 δισ. λίρες στερλίνες (22,5 δισ. δολ.) έκλεισε η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας, Iberdrola SA, με στόχο την απόκτηση πρόσβασης σε πελάτες και εργοστάσια ηλεκτρικής ενεργείας στη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική.

Οι μέτοχοι της Scottish Power θα λάβουν 777 πένες ανά μετοχή, 16% περισσότερα από την τιμή της μετοχής της εταιρείας στις 7 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν ανακοινώσει ότι δέχθηκε προσέγγιση εξαγοράς. Η προσφορά συμπεριλαμβάνει 400 πένες σε μετρητά και 0,1646 νέες μετοχές της Iberdrola για κάθε μία μετοχή της Scottish Power, συν 12 πένες ανά μετοχή έκτακτο μέρισμα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Iberdrola.

Οι εξαγορές εταιρειών κοινής ωφελείας έχουν αυξηθεί 33% φέτος, υπερβαίνοντας τα 200 δισ. δολ., καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να αυξήσουν τους πελάτες τους πριν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στον ανταγωνισμό το επόμενο έτος. Η E.ON AG, της οποίας η προσφορά για την Scottish Power απερρίφθη πέρυσι, προσφέρει 37,1 δισ. ευρώ (48,7 δισ. δολ.) για την ισπανική Endesa SA. Επίσης, η France's Suez SA και η Gaz de France SA, σχεδιάζουν να συγχωνευθούν.

Οι μετοχές της Scottish Power, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας ενεργείας της Βρετανίας, υποχώρησαν έως 1,7%, φθάνοντας στις 733 πένες η μία στο Λονδίνο και διαπραγματεύθηκαν στις 736 πένες η μία στις 8:52 π.μ., τοπική ώρα. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Iberdrola, που εδρεύει στο Μπιλμπάο, ανεστάλη από τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στην Ισπανία.

Η εξαγορά της Scottish Power θα δώσει στην Iberdrola 5,2 εκατ. πελάτες και 6.200 μεγαβάτ σε δυναμικότητα στην Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων και αεροστροβίλους παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας.

Η Iberdrola, η μεγαλύτερη εταιρεία κατοχής αεροστροβίλων στον κόσμο, προσπαθεί να αυξήσει τη δυναμικότητά της, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου νωρίτερα μέσα στο έτος αγόρασε τρία αιολικά πάρκα. Ο πρόεδρός της, Ignacio Sanchez Galan, αναπτύσσει επίσης μονάδες αιολικής ενέργειας στη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Βραζιλία.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία κοινής ωφελείας πραγματοποιεί μελέτες με την τοπική κυβέρνηση της βόρειας Κίνας για την παραγωγή 1.000 μεγαβάτ μέσω αιολικών μονάδων έως το 2010 στη χώρα.

Οι μετοχές της Scottish Power έχουν σημειώσει άνοδο 22% το τελευταίο τρίμηνο – έως χθες – διπλάσια της ανόδου 11% των 36 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Dow Jones Europe Stoxx Utilities Index την ίδια χρονική περίοδο. Οι μετοχές της Iberdrola τους τρεις τελευταίους μήνες έχουν σημειώσει άνοδο 14%.

Σύμβουλος της Iberdrola ήταν η ABN Amro Holding NV, και σύμβουλος της Scottish Power, η Morgan Stanley.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα