Διατηρούνται οι πιέσεις

Στο κόκκινο και χθες η Ευρώπη
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 00:01

ΑΣΤΑΘΕΙΑ επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, η οποία ωστόσο ανέκαμψε από τις μεγάλες προχθεσινές ζημίες, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα.

Οι δηλώσεις του διοικητή της Fed, Mπεν Μπερνάνκι, δεν κατάφεραν να στηρίξουν τις μετοχές, οι οποίες κινήθηκαν μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους, καθώς τα στοιχεία έδειξαν απρόσμενα μεγάλη πτώση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ και εντυπωσιακή ανάπτυξη στον τομέα στέγης.

Ο Μπερνάνκι είπε ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε ήπιο ρυθμό, αλλά οι πληθωριστικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν απειλώντας τη σταθερότητα των τιμών. Οσον αφορά τα επιτόκια, περιόρισε τις ελπίδες για σύντομη μείωση των επιτοκίων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν και χθες στο κόκκινο, υποχωρώντας σε χαμηλά επτά εβδομάδων. Αφορμή αποτέλεσε ο κολοσσός κινητής τηλεφωνίας Nokia, ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τα περιθώρια κέρδους και η εξασθένηση του χρηματοοικονομικού τομέα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,26%, στις 1.425,35 μονάδες, κλείνοντας με ζημίες για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Αρχικά, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν ακόμη περισσότερο, μετά την είδηση ότι οι αμερικανικές παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν σημαντικά, όμως μετρίασαν τις απώλειές τους τις δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, μετά την ανάκαμψη της Wall Street. Παρά τις απώλειες όμως, ο δείκτης FTSEurofirst 300 εξακολουθεί να είναι ενισχυμένος 12% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Αυτό το είδος της αστάθειας θα συνεχιστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έως ότου οι συναλλασσόμενοι αποκτήσουν μία σαφή εικόνα της πορείας της αμερικανικής οικονομίας και των αγορών, επισημαίνουν αναλυτές.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα μπορούσε να καθοδηγήσει την αγορά, δεδομένου ότι η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ολοκληρωθεί και οι εταιρείες θα ανακοινώσουν τα επόμενα στοιχεία τους τον Ιανουάριο.

Η μετοχή της Nokia υποχώρησε 1,4%, όπως επίσης και η μετοχή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP. Από τον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Barclays έχασε 1,7% της αξίας της, καθώς τα επισφαλή χρέη της αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Από τους ελάχιστα κερδισμένους ήταν η μετοχή της AstraZeneca και της Akzo Nobel.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,19%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα