ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το νικέλιο στο Λονδίνο, οδεύοντας να σημειώσει πέμπτη μηνιαία άνοδο, καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες θα παραμείνουν περιορισμένες, μετά από την καθυστέρηση της δημιουργίας δύο ορυχείων.
Τα αποθέματα του νικελίου που παρακολουθεί το London Metal Exchange, μειώθηκαν 81% το 2006, στους 6.726 μετρικούς τόνους, ίσους με παγκόσμια κατανάλωση λιγότερη των δύο ημερών. Σήμερα η BHP Billiton είπε ότι το ορυχείο της στο Ravensthrope, θα χρειαστεί επιπλέον ένα χρόνο για να αναπτυχθεί. Την εβδομάδα που πέρασε η Cia. Vale do Rio Doce είπε ότι θα αρχίσει τις εργασίες στο ορυχείο Goro το 2008, ένα χρόνο αργότερα από ότι προγραμματιζόταν.
Το νικέλιο για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, σημείωσε άνοδο 350 δολ., ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 33.050 δολ. ο τόνος, στις 11:01 π.μ., τοπική ώρα. Κλείσιμο του μετάλλου σε αυτά τα επίπεδα, σημαίνει άνοδο 5,4% αυτόν τον μήνα, μετά από αύξηση 1,9% τον Οκτώβριο.
Οι τιμές του μετάλλου που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ανοξείδωτου ατσαλιού, έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, καθώς η ζήτηση από τις χαλυβουργίες αυξήθηκε, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να στραφούν στα αποθέματα.
Το Ravensthrope βρίσκεται στη Δυτική Αυστραλία. Η χαμηλότερη από ότι αναμενόταν παραγωγικότητα των εργαζομένων και η καθυστέρηση παράδοση των υλικών και του εξοπλισμού, θα αυξήσουν το κόστος κατά 64%, στα 2,2 δισ. δολ. και θα καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας του ορυχείου έως το πρώτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με την BHP Billiton, που εδρεύει στη Μελβούρνη.
Το Goro, στο νησί Νέα Καληδονία του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι το μεγαλύτερο ορυχείο νικελίου που θα χτιστεί. Το έργο αντιμετώπισε προβλήματα από πράξεις βανδαλισμού, τοπικές διαδηλώσεις, αλλά και ανησυχίες σε θέματα περιβάλλοντος, που τελικά διογκώνουν το κόστος του.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φέτος θα υπάρξει έλλειμμα προμηθειών 5.000 τόνων νικελίου.
Ο χαλκός από την άλλη μεριά σημείωσε άνοδο 30 δολ., φθάνοντας στα 7.040 δολ. ο τόνος. Τα συμβόλαια του μετάλλου οδεύουν να σημειώσουν απώλειες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Ανοδικά κινήθηκε το αλουμίνιο κατά 14 δολ. φθάνοντας στα 2.714 δολ., ο ψευδάργυρος κέρδισε 40 δολ., φθάνοντας στα 4.380 δολάρια. Ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 28 δολ. φθάνοντας στα 1.666 δολ. και ο κασσίτερος αναρριχήθηκε 70 δολ., φθάνοντας στα 10.420 δολάρια.