Προς δεύτερη μηνιαία άνοδο ο χρυσός στο Λονδίνο

Καθώς συνεχίζεται η υποχώρηση του δολαρίου
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 14:07

ΔΕΥΤΕΡΟ συνεχόμενο μήνα ανόδου οδεύει να κλείσει στο Λονδίνο ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν το μέταλλο ως εναλλακτική επένδυση από τις μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ, εξ αιτίας της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Ο χρυσός που πωλείται σε δολάρια, τυπικά κινείται προς την αντίθετη πλευρά από το αμερικανικό νόμισμα. Το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε νωρίτερα καθώς αργότερα σήμερα στοιχεία για τις δαπάνες των καταναλωτών στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ενδέχεται να δείξουν περιορισμένη άνοδο τον μήνα που πέρασε, καθώς και υποχώρηση του πληθωρισμού. Οι ράβδοι χρυσού έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 23% ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει 12% έναντι του ευρώ.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση στο Λονδίνο, σημείωσε άνοδο έως 1,73 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 638,38 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 637,90 δολ. στις 9:15 π.μ., τοπική ώρα. Ο χρυσός οδεύει να σημειώσει μηνιαία άνοδο 3,3% μετά την άνοδό του κατά 1,4% τον Οκτώβριο.

Το δολάριο διολίσθησε στο 1,3189 έναντι του ευρώ από 1,3155 δολ. χθες. Μέσα στον μήνα έχει σημειώσει απώλειες 3,4%, μετά την υποχώρησή του κατά 0,7% τον Οκτώβριο.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 20 ετών έναντι του ευρώ αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα τα αυξήσει.

Ο χρυσός κινήθηκε επίσης ανοδικά και από την άνοδο του αργού πετρελαίου, στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών, χθες.

Χρυσός και πετρέλαιο, συχνά ακολουθούν την ίδια πορεία. Το πολύτιμο μέταλλο αναρριχήθηκε στα 873 δολ. η ουγγιά τον Ιανουάριο του 1980, μετά τον διπλασιασμό των τιμών του πετρελαίου μέσα σε ένα έτος, ωθώντας στα ύψη των πληθωρισμό.

Μεταξύ των λοιπών πολύτιμων μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, για άμεση παράδοση, το ασήμι σημείωσε άνοδο 9 σεντς, φθάνοντας στα 13,66 δολ., το παλλάδιο διατηρήθηκε αμετάβλητο στα 320,50 δολ, ενώ η πλατίνα αναρριχήθηκε 7 δολ., φθάνοντας στα 1.162 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα