ΟΠΕΚ: Επιδίωξη για υψηλότερες τιμές πετρελαίου

Εξ αιτίας της υποχώρησης του δολαρίου
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 10:53

ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ τιμές πετρελαίου ενδέχεται να επιδιώξει ο ΟΠΕΚ, μετά την πρόσφατη υποχώρηση του δολαρίου, που περιόρισε την δύναμη των εσόδων των παραγωγών, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Κατάρ και της Νιγηρίας.

«Ολοι ανησυχούν για την αδυναμία του δολαρίου, καθώς η αγοραστική δύναμη μειώνεται εξ αιτίας αυτής της κατάστασης», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλά Μπιν Χαμάντ αλ-Ατιγιά, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Αμπου Ντάμπι.

Ο ΟΠΕΚ, που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, τιμολογεί και πουλά την παραγωγή του σε δολάρια. Ο Οργανισμός, που συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από την 1η Νοεμβρίου, θα σκεφθεί και πάλι αυτό το ενδεχόμενο κατά την επόμενη σύσκεψή του στις 14 Δεκεμβρίου στη Νιγηρία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει 11,2% έναντι του ευρώ φέτος και 3,8% τις δύο τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στο 1,3336 ανά ευρώ την 1η Δεκεμβρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα 20 μηνών. Η φετινή του υποχώρηση έναντι του ευρώ είναι η μεγαλύτερη από το 2003, όταν είχε σημειώσει απώλειες 16,7%.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Εντμουντ Νταουκόρου, είπε ότι οι 11 χώρες μέλη του ΟΠΕ ενδέχεται να μειώσουν και άλλο την παραγωγή για να συγκρατήσουν τις τιμές. «Οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να είναι λίγο πιο ψηλά», είπε ο ίδιος σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Αμπου Ντάμπι.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 63,23 δολ. το βαρέλι, 20 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 8:04 π.μ. στο Λονδίνο. Νωρίτερα, τα συμβόλαιά του σημείωναν άνοδο 39 σεντς, φθάνοντας στα 63,82 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα