Διευκρινήσεις για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 16:07

Να μην υπάρχουν παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις στις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ζήτησε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης.

Ο κ. Τσιτουρίδης διευκρίνισε ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά του παρόντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στο οποίο κάποιοι ασφαλισμένοι χάνουν εισφορές. Αυτό, υπογράμμισε, δεν έχει να κάνει με τον υπολογισμό της σύνταξης, αλλά αφορά εισφορές οι οποίες σήμερα χάνονται λόγω της πολυδιάσπασης και της πολυνομοθεσίας.

Σε ένα σύστημα κοινωνικά δικαιότερο, συνέχισε ο υπουργός Απασχόλησης, στο οποίο καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί, καμία εισφορά δεν θα αυξηθεί και τα όρια ηλικίας δεν θα αυξηθούν, θα πρέπει να υπάρξει φροντίδα, ώστε να μην χάνεται καμία εισφορά κανενός εργαζομένου ή αυταπασχολούμενου. Πρέπει να συνυπολογίζουμε, να προσμετρούμε και να πιστώνουμε σε όλους τους Ελληνες την όποια εισφορά έχουν δώσει οι ίδιοι, η εργοδοσία γι' αυτούς ή το κράτος γι' αυτούς και να μην υπάρχει απώλεια εισφορών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Τσιτουρίδης.

Χθες ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ «Press» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, που σήμερα προσδιορίζεται με βάση τους μισθούς της τελευταίας πενταετίας. Για «κρυφή ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό έκανε λόγο η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/04/1274622.htm .

Ο Υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμη και η πρόταση για την ελάχιστη εθνική σύνταξη, ενώ εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης να εγγυηθεί ένα ελάχιστο εισόδημα στις ασθενέστερες τάξεις κάνοντας σχετική πρόταση μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Η ασφαλιστική συμπεριφορά των επιχειρήσεων προς τα ταμεία θα παρακολουθείται, ανακοίνωσε ο Υπουργός, ενώ κίνητρα θα δίνονται στους καλοπληρωτές και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε σύστημα «μπόνους-μάλους». Με την ρύθμιση για τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις ο κ. Τσιτουρίδης, διευκρίνησε ότι δημιουργείται κυμαινόμενη κλίμακα στην οποία οι ασθενέστερες ομάδες θα καταβάλουν πολύ μικρότερο ποσοστό ή και καθόλου.

Σχετικά με το ΕΚΑΣ ο υπουργός Απασχόλησης είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει προβληματισμός για την ενσωμάτωσή του στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς.

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα