Ν. Αναλυτής: Το Ασφαλιστικό να αντιμετωπιστεί πάνω από όλα ως εθνικό θέμα

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 16:29
UPD:16:33

Το Ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και πάνω από όλα ως εθνικό θέμα, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό και πρόεδρος της ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Νίκος Αναλυτής, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.

Το ασφαλιστικό, είπε ο κ. Αναλυτής, ανεξάρτητα από την οξύτητα που μπορεί να έχει στην Ελλάδα, είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα της Ευρώπης και οι περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει και παίρνουν μέτρα, ενώ «εμείς -και αυτή είναι η μεγάλη μας αδυναμία- κάνουμε ότι δεν υπάρχει».

Στην Ελλάδα, σημείωσε, «έχουμε αργήσει πολύ και κάθε μέρα που περνά είναι μια αργοπορία. Η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία ασχολούνται με το θέμα και βέβαια οι χώρες του Βορρά. Εμείς τόσο πολύ ξεκούραστοι είμαστε;».

Όπως επεσήμανε, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου και τόνισε πως «όσο νωρίτερα κάτσουμε και κάνουμε μια ψύχραιμη και εκτεταμένη πολυεπίπεδη συζήτηση, τόσο πιο εύκολα θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θέλει να κάνει και η δική μου επιτροπή». «Πρέπει να φύγουμε λίγο από το κομματικό και να ασχοληθούμε με το ασφαλιστικό σαν ένα μεγάλο εθνικό θέμα», παρατήρησε.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΟΚΕ ξεκαθάρισε πως σε προηγούμενες δηλώσεις του δεν μίλησε για αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά για τη δυνατότητα «να μπορεί κανείς να διαλέγει από 60 έως 67 ετών πότε θα πάρει τη σύνταξή του. «Εγώ θέλω να φύγω στα 60, εσύ στα 65. Για κάθε χρόνο που θα μένει, να υπάρχουν κίνητρα, όπως λιγότερη εισφορά του εργαζομένου και του εργοδότη και μεγαλύτερη σύνταξη», ανέφερε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα