Χορός εξαγορών-συγχωνεύσεων

Ανάσα από την ανάκαμψη δολαρίου και την πτώση της τιμής πετρελαίου
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 00:01

ΣΤΟ «ΧΟΡΟ» των εξαγορών και συγχωνεύσεων κινήθηκαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ανοίγοντας θετικά την εβδομάδα. Η πτώση της τιμής πετρελαίου και η ανάκαμψη του δολαρίου από τα χαμηλά 20 εβδομάδων έναντι του ευρώ έδωσαν ανάσα στους Ευρωπαίους εξαγωγείς και δημιούργησαν αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Αναλυτές ωστόσο αποδίδουν την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην ευφορία της Wall Street, αφού σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα ήταν αρκετά αποδυναμωμένη, καθώς πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει να κλείνουν τα λογιστικά βιβλία τους εν όψει του τέλους του έτους.

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πληγούν το 2007 και προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI CI-Europe θα υποχωρήσει 2% από τα σημερινά επίπεδα, κλείνοντας το επόμενο έτος στις 1.400 μονάδες.

Στη Wall Street, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας να ενισχύεται περισσότερο από 1%, χάρη σε μία σειρά εξαγορών που ανακοινώθηκαν χθες με προεξέχουσα τη συμφωνία της Bank of New York για την εξαγορά της Mellon Financial έναντι 16,5 δισ. δολαρίων.

Επίσης, τα νέα στοιχεία για την αγορά στέγης έδειξαν σταθεροποίηση, γεγονός που αντιστάθμισε τις ρευστοποιήσεις σε μετοχές της Pfizer, μετά την είδηση ότι η φαρμακοβιομηχανία ανέστειλε δοκιμές φαρμάκου της, με τη μετοχική τιμή της να υποχωρεί 11,9%.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές αυξήθηκαν περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραψαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ενισχυμένος 0,6%, στις 1.429,72 μονάδες. Ο δείκτης υποχώρησε περίπου 4% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς η ισχύς του ευρώ και τα ασθενέστερα αμερικανικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία οδήγησαν σε διόρθωση της αγοράς, την οποία πολλοί στρατηγικοί αναλυτές θεώρησαν φυσιολογική από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ενισχυθεί 20% από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2006.

Από τις μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε αυτή της RHM, 31,5%, μετά την είδηση ότι η τελευταία πρόκειται να εξαγοραστεί από τη βρετανική Premier Foods αντί 1,2 δισ. στερλινών.

Ανοδο 2,4% σημείωσε και η μετοχή της Alitalia, εν μέσω αναμονής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξαγορά του κρατικού μεριδίου. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατά τομείς παρουσίασε αυτός των μετάλλων.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,11%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα