«Υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών υπουργείων δωροδοκήθηκαν από την Siemens»

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 21:45

Νέα στοιχεία προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγει η εισαγγελία του Μονάχου, στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Δημοσίευμα του «Spiegel», στην ηλεκτρονική του σελίδα, αναφέρει ότι στέλεχος του ομίλου, που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές, έδωσε τα ονόματα ατόμων που δωροδοκήθηκαν στο πλαίσιο ανάθεσης έργων για την Ολυμπιάδα του 2004. Πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών, τα οποία δεν κατονομάζονται στο σχετικό δημοσίευμα.

Τα χρήματα αυτά αφορούσαν στο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα πάντα με το «Spiegel», 8%-10% του ετήσιου τζίρου της ελληνικής Siemens μεταφέρονταν στον επικεφαλής του ομίλου στην Αθήνα, προκειμένου ο τελευταίος να προωθήσει τις σχετικές συναλλαγές. Υπολογίζεται ότι αυτό το ποσό φτάνει συνολικά τα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αναφέρει το περιοδικό.

Το στέλεχος της Siemens που κατέθεσε στην εισαγγελία, και αφέθηκε την Παρασκευή ελεύθερο, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του συστήματος των «μαύρων ταμείων». Ο όμιλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο θέμα, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στελέχη της Siemens φέρονται να χρησιμοποίησαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για δωροδοκίες, προκειμένου να διασφαλίσουν αναθέσεις έργων. Εάν αυτό αποδειχθεί, τότε η Siemens οφείλει να καταβάλλει, εκτός από τα πρόστιμα, και φόρους που φθάνουν μέχρι τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελία του Μονάχου εξετάζει επίσης τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση η εταιρεία KPMG, η οποία ελέγχει τα λογιστικά βιβλία της Siemens. Σύμφωνα με το περιοδικό «Focus», στις 17 Νοεμβρίου έγινε έλεγχος στα γραφεία της εν λόγω εταιρείας, στελέχη της οποίας υποστηρίζουν ότι είχαν επανειλημμένως γνωστοποιήσει στη Siemens ύποπτες μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών. Το ζήτημα τώρα είναι, σε ποιόν γνωστοποιούνταν αυτές οι πληροφορίες.

DEUTSCHE WELLE



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα