Ε.Ε.: Νέα ρύθμιση για τις κρατικές ενισχύσεις στη γεωργία

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 14:22
UPD:14:23

ΝΕΑ κανονιστική ρύθμιση που διέπει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στο γεωργικό τομέα ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει δύο πτυχές: έναν κανονισμό απαλλαγής, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να μην κοινοποιούν τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής γεωργικών προϊόντων, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, και κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες συμπληρώνουν τον εν λόγω κανονισμό με τη θέσπιση ενός συνόλου κανόνων που εφαρμόζονται στις κοινοποιούμενες ενισχύσεις. Τα δύο αυτά κανονιστικά κείμενα καλύπτουν την περίοδο 2007-2013.

Η νέα ρύθμιση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, διαμορφώθηκε κατά τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική που ακολουθεί η Επιτροπή για την αγροτική ανάπτυξη. Αποτελεί επίσης ένα από τα στάδια της διαδικασίας απλούστευσης η οποία δρομολογήθηκε με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «απλούστευση και βελτίωση της νομοθεσίας για την κοινή γεωργική πολιτική».

Στο πλαίσιο της απλούστευσης αυτής, θα καταργηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στη διαφήμιση γεωργικών προϊόντων και αυτές που αφορούσαν τις εξετάσεις σχετικά με τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες των βοοειδών, τα νεκρά ζώα στην εκμετάλλευση και τα σφαγειοαπορρίμματα, όπως και η Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις ενισχύσεις που χορηγούνται υπό μορφή πιστώσεων διαχείρισης. Από την πλευρά τους, οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα, που θεσπίστηκαν για την περίοδο 2000-2006, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2007 σε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Στις νέες κατηγορίες ενισχύσεων που καθιερώνονται με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνονται οι ενισχύσεις που στρέφονται γύρω από την τήρηση προτύπων και προδιαγραφών, οι ενισχύσεις "Natura 2000" και οι συναφείς με τις προβλεπόμενες από την οδηγία 2000/60/ΕΚ πληρωμές (πολιτική των υδάτων), οι ενισχύσεις που συνδέονται με τις απαλλαγές πληρωμής ειδικών φόρων κατανάλωσης που προβλέπονται από την οδηγία 2003/96/ΕΚ (φορολογία των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας) και οι ενισχύσεις στο δασικό τομέα.

Στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων θα διέπεται εφεξής από τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της βιομηχανίας.

Από την πλευρά του, ο κανονισμός απαλλαγής θα δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης χορήγησης ενισχύσεων στους αγρότες, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, παραδείγματος χάρη σε περιπτώσεις ζημιών οφειλομένων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή, επίσης, σε ασθένειες των ζώων ή των φυτών.

Μαζί με τα δύο εν λόγω κείμενα, εξακολουθεί να ισχύει ένας κανονισμός de minimis (για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) δυνάμει του οποίου τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν ενισχύσεις οι οποίες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν θεωρούνται ως κρατικές ενισχύσεις εφόσον δεν υπερβαίνουν ορισμένο ανώτατο όριο (3.000 ευρώ ανά γεωργό, για περίοδο τριών ετών).

Η κα Mariann Fischer Boel, αρμόδια Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα αυτή ρύθμιση: «Το νέο αυτό κανονιστικό πλαίσιο, με τη συνοχή που το διακρίνει σε σχέση με το αντίστοιχο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, θα αποτελέσει για τον αγροτικό τομέα ένα αποτελεσματικό και σταθερό εργαλείο, το οποίο θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί διαχρονικά κατά τρόπο αρμονικό. Επίσης, η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής σε ορισμένες κρατικές ενισχύσεις θα προσφέρει πραγματική ανακούφιση στον τομέα, κυρίως όταν οι αγρότες αντιμετωπίζουν καταστάσεις πραγματικής ανάγκης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα