Απώλειες σημειώνει ο χαλκός στο Λονδίνο

Καθώς εικάζεται ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ, θα βλάψει την κατανάλωση
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 13:45

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο χαλκός στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση στη δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2%, το τρίτο τρίμηνο και με το χαμηλότερο ρυθμό φέτος. Η χώρα, αποτελεί το 13% της παγκόσμιας κατανάλωσης χαλκού. Περίπου το ήμισυ της κατανάλωσης χαλκού στις ΗΠΑ απορροφάται από την αγορά της κατασκευής κατοικιών, σύμφωνα με την Norddeutsche Affinerie AG, τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας χαλκού της Ευρώπης. Η Κίνα, είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, υποχώρησε 55 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας τα 7.120 δολ. ο μετρικός τόνος στις 11:06 π.μ. στο Λονδίνο. Το μέταλλο, που χρησιμοποιείται σε αγωγούς και καλώδια, έχει υποχωρήσει 19% από τις 11 Μαΐου του 2006, όταν διαπραγματεύθηκε στα 8.800 δολ. ο τόνος.

Χθες στη μηνιαία της έκθεση, η Norddeutsche, που εδρεύει στο Αμβούργο, είπε, ότι η αδυναμία της αγοράς του real estate στις ΗΠΑ, είναι αρνητικό σημάδι για τον χαλκό.

Οι προμήθειες του μετάλλου ωστόσο αυξάνονται. Τα αποθέματα που ελέγχουν τα Χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης, του Λονδίνου και της Σαγκάης, αναρριχήθηκαν 475 μετρικούς τόνους, φθάνοντας στους 219.268 τόνους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, με αποτέλεσμα η φετινή τους αύξηση να φθάνει το 34%. Τα αποθέματα του μετάλλου στις ΗΠΑ έχουν τετραπλασιαστεί.

Η Metaleurop SA είπε ότι σταμάτησε τις φορτώσεις μολύβδου σε πελάτες, μετά από πρόβλημα που σημειώθηκε σε κλίβανο, με αποτέλεσμα τη μερική παύση λειτουργίας χυτηρίου της στο Νόρντενχαμ Γερμανία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της εκπροσώπου της εταιρείας, Servanne Lefebure, μιλώντας σήμερα από το Παρίσι. Η συγκεκριμένη μονάδα, παράγει 120.000 τόνους μολύβδου ετησίως. Το μέταλλο σημείωσε απώλειες 5 δολ., φθάνοντας στα 1.727 δολ. ο τόνος στο LME. Χθες, ο μόλυβδος διαπραγματεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και στα 1.758 δολ. ο τόνος.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, το αλουμίνιο υποχώρησε 35 δολ., φθάνοντας στα 2.805 δολ. και ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 47 δολ., φθάνοντας στα 4.453 δολάρια. Ανοδο 100 δολ., σημείωσε ο κασσίτερος, φθάνοντας τα 10.725 δολ., καθώς και το νικέλιο, που σημείωσε κέρδη 30 δολ., φθάνοντας στα 34.330 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα