Αλογοσκούφης: Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 20:28

«Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά. Είναι αντικοινωνική συμπεριφορά», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, επί του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας είπε ότι γινόμαστε «τσάμπα μάγκες» μιλώντας στα λόγια για τη φοροδιαφυγή όταν στην πράξη ευνοούμε τους φοροφυγάδες με χαριστικές διατάξεις.

Ο κ. Αλογοσκούφης ημείωσε ωστόσο ότι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τις διασταυρώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, φέροντας ως παράδειγμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, που είναι διπλάσια από το ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων.

Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα ακόμα μέρος διάχυτης φοροδιαφυγής που θα αντιμετωπιστεί, και με την πειθώ και με την προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών. Προανήγγειλε, δε, σειρά ενημερωτικών καταχωρίσεων για τα «κακά» της φοροδιαφυγής με στόχο «να μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα για δικαιότερο φορολογικό σύστημα, για μείωση των ελλειμμάτων και για χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους».

Με τις νέες κλίμακες προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις για όλα τα επίπεδα εισοδήματος και για όλους τους φορολογούμενους είπε ο κ. Αλογοσκούφης τονίζοντας ότι «με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου απαλλάσσονται από τη φορολογία επιπλέον 180.000 υπόχρεοι σε φορολογία εισοδήματος» και ότι με το νέο αφορολόγητο όριο, συνολικά 3.300.000 μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπόκειται πλέον σε καμία φορολογία εισοδήματος.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης είπε ότι, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διάβρωση της φορολογικής κλίμακας από τον πληθωρισμό, το αφορολόγητο θα έπρεπε να πάει στα 15.500 ευρώ, και να επανεξεταστεί το θέμα της φορολόγησης του εισοδήματος από κεφάλαια. Είναι μια πηγή φορολογίας που δεν τη έχουμε εκμεταλλευτεί και που αν επιβληθεί θα επιφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων και ισότιμη αντιμετώπιση του εισοδήματος από εργασία και του εισοδήματος από κέρδη κεφαλαίου είπε ο πρώην υπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα