Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 07:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα έξι μηνών αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές με τα μεγαλύτερη κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Canon Inc. και της Honda Motor Co., μετά την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του γιέν, που μείωσε τις ανησυχίες ότι η αξία των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ θα περιοριστεί.

Οι μετοχές της BHP Billiton και της Sumitomo Metal Mining Co., σημείωναν απώλειες, μετά την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του χρυσού. Οι μετοχές της Quanta Computer Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο κινήθηκαν πτωτικά, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της μετοχής της από την Goldman Sachs Group Inc., τη στιγμή που οι μετοχές της Taiwan Mobile Co. και της Far EasTone Telecommunications Co. υποβαθμίστηκαν από την Morgan Stanley.

O Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, o δείκτης πλέον των 1.000 μετοχών εταιρειών της περιφέρειας σε δολάρια, σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 138,24 μονάδες στη 1 μ.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Μαΐου. Νωρίτερα, ο δείκτης υποχωρούσε έως 0,3%.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, αναρριχήθηκε 0,8%, φθάνοντας στις 16.507,60 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Japan Tobacco Inc. μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Financial Times», ότι η εταιρεία ενδέχεται να αγοράσει την Gallaher Group Plc, την πέμπτη μεγαλύτερη εισηγμένη καπνοβιομηχανία, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη μεγαλύτερη παρά ποτέ εξαγορά καπνοβιομηχανίας στην Ευρώπη.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Αυστραλία και τις Φιλιππίνες, ενώ άνοδο ή ελαφρά διαφοροποίηση, σημείωσαν οι δείκτες στις λοιπές αγορές της Ασίας.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του γιέν στα 115,26 χθες στη Ν. Υόρκη από 114,72 στο Τόκυο. Νωρίτερα διαπραγματεύθηκε στα 115,13 γιέν. Ισχυρότερο δολάριο σημαίνει ότι οι Ιάπωνες εξαγωγείς εισπράττουν περισσότερα από τις πωλήσεις τους σε δολάρια, καθώς τα προϊόντα τους καθίστανται πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 1,9%. Ο χαλκός σημείωσε απώλειες 2,9%, το αλουμίνιο υποχώρησε 2,3% και ο ψευδάργυρος υποχώρησε 2%. Στο μεταξύ ο χρυσός σημείωσε απώλειες 1,8%, φθάνοντας στα 635,90 δολ. η ουγγιά στη Ν. Υόρκη, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 23 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα