Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

Μετά τις χθεσινές του απώλειες
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 07:02

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση, αποτέλεσμα της αύξησης της δυναμικότητας των διϋλιστηρίων και των ήπιων θερμοκρασιών στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις προμήθειες για τα καύσιμα τον χειμώνα.

Τα διϋλισμένα αποθέματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, υποχώρησαν λιγότερο των προβλέψεων την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι δείκτες λειτουργίας των διϋλιστηρίων αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι θερμοκρασίες στις βόρειες ΗΠΑ θα είναι πάνω από τον μέσον όρο την περίοδο 12 έως 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της National Weather Service της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 62,25 δολ. το βαρέλι, 6 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης στις 12:17 μ.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 24 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας χθες στα 62,19 δολ., σημειώνοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο ΟΠΕΚ, συναντάται στις 14 Δεκεμβρίου και ενδέχεται να αποφασίσει και δεύτερη μείωση της παραγωγής του μέσα σε δύο μήνες.

Στο Λονδίνο το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 63,22 δολ. το βαρέλι, 15 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures στις 12:02 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Τα διϋλισμένα αποθέματα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, μειώθηκαν κατά 459.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 132,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Η μείωση, που ήταν στο ήμισυ της πρόβλεψης των 14 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, άφησε τα αποθέματα 0,9% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας. Οι προμήθειες μειώνονται κάθε εβδομάδα από την εβδομάδα που έληξε στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν αναρριχηθεί στα 151,2 εκατ. βαρέλια.

Τα διϋλιστήρια χρησιμοποίησαν το 90,5% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που πέρασε, περισσότερο από το διπλάσιο της αύξησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Την εβδομάδα που πέρασε τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,05 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 339,7 εκατ. βαρέλια, 14% υψηλότερα του μέσου όρου πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας. Οι προμήθειες βενζίνης υποχώρησαν 1,04 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 200 εκατ. βαρέλια, 3,8% χαμηλότερα του μέσου όρου πενταετίας. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτά θα σημειώσουν αύξηση κατά 965.000 βαρέλια.

Αυτήν την εβδομάδα το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε από 61,53 δολ. έως 63,82 δολ. το βαρέλι, μετά την άνοδό του 7,1% την προηγούμενη εβδομάδα καθώς το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε και όλοι προσδοκούσαν ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή του την επόμενη εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα