Πτωτικά κινείται ο χαλκός στη Σαγκάη

Καθώς φαίνεται ότι υποχωρεί η ζήτηση του μετάλλου
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 07:16

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη και στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο για αγωγούς και καλώδια, ενδέχεται να υποχωρεί.

Η έναρξη της κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών τον Οκτώβριο, καθώς η μείωση των πωλήσεων κατοικιών και η αύξηση των αποθεμάτων τους, αποθάρρυναν τον κατασκευαστικό κλάδο. Οι κατασκευές κατοικιών στις ΗΠΑ αποτελούν το ήμισυ της κατανάλωσης χαλκού στη χώρα, σύμφωνα με τον Wu Bowen, οικονομικό αναλυτή της Shanghai Jinpeng Futures Co.

Ο χαλκός για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 1.570 γιουάν, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 63.530 γιουάν (8.116 δολ.) ο μετρικός τόνος και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Νοεμβρίου, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν κατά το μέσον της συνεδρίασης στα 64.080 γιουάν.

Τα αποθέματα του χαλκού στις ΗΠΑ έχουν τετραπλασιαστεί φέτος. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2%, σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και με τον χαμηλότερο ρυθμό το 2006.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, υποχώρησε έως 1,7%, φθάνοντας σήμερα στα 65.600 γιουάν ο τόνος.

Οι εισαγωγές χαλκού της Κίνας ενδέχεται να αυξηθούν στα τέλη του έτους, καθώς μερικοί χρήστες του μετάλλου ανανεώνουν τα αποθέματά τους, σύμφωνα με τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Cai Luoyi της China International Futures (Shanghai) Co.

Τα αποθέματα του χαλκού που ελέγχονται από το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, υποχώρησαν στους 22.731 τόνους την εβδομάδα που έληξε την 1η Δεκεμβρίου, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουνίου του 2005. Οι εισαγωγές χαλκού της Κίνας και των προϊόντων χαλκού, μειώθηκαν 22% το δεκάμηνο του 2006, φθάνοντας στο 1,7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 20 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 6.970 δολ. ο μετρικός τόνος. Οι τιμές του μετάλλου έχουν υποχωρήσει 21%, μετά την αναρρίχησή τους στα 8.800 δολ. ο τόνος τον Μάϊο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα