Ινδονησία: Νέα μείωση των επιτοκίων, στα χαμηλότερα 14 μηνών

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 08:01

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα 14 μηνών, μείωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας τα βασικά επιτόκια, για να αναθερμάνει τις δαπάνες των καταναλωτών και να αυξήσει τις επενδύσεις, λέγοντας παράλληλα ότι ενδέχεται να μειώσει και άλλο το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 9,75%, προχωρώντας στην έβδομη μείωση από τον Μάϊο. Τη μείωση των επιτοκίων προέβλεψαν οι 16 από τους 21 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H μείωση των επιτοκίων βοήθησε την PT Toyota-Astra Motor να αυξήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο για πρώτη φορά σε 11 μήνες και ενθάρρυνε την PT Bank Mega να αναθερμάνει το σχέδιο πώλησης ομολόγων και με τα κεφάλαια που θα αντλήσει, να αυξήσει τον δανεισμό, καθώς η ζήτηση για δάνεια αυξάνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.

Οι τράπεζες της Ινδονησίας ετοιμάζονται να αυξήσουν τον δανεισμό, καθώς επιστρέφουν οι δανειζόμενοι. Η Bank Mega ενδέχεται να πουλήσει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 1 τρισ. ρουπίες (110 εκατ. δολ.) το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον Daniel Budirahaju, διευθυντή πιστώσεων της τράπεζας. Η τελευταία, που εδρεύει στη Τζακάρτα, μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για τις εταιρείες έως 1% από τον Μάϊο και ενδέχεται να τα μειώσει και πάλι τον Ιανουάριο.

Η ρουπία η οποία έχει σημειώσει άνοδο 8% φέτος, αναρριχήθηκε 0,1%, φθάνοντας στις 9.100 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:09 μ.μ. στη Τζακάρτα.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε και άλλο τον Νοέμβριο από ότι αναμενόταν, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα 2,5 ετών. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδο 6,3% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας αυτόν τον μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει λιγότερο από 6% φέτος, σύμφωνα με τον διοικητή της στις 4 Δεκεμβρίου.

Η Bank of Indonesia έχει αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές σε πέντε μήνες από τον Δεκέμβριο του 2005 για να περιορίσει τον πληθωρισμό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να υπερδιπλασιάσει τις τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της ρουπίας από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών. Η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Μάϊο, βοηθώντας έτσι στην τροφοδότηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να βοηθήσει στην οικονομική επέκταση της χώρας. Η ανάπτυξη της οικονομίας των 276 δισ. δολ. αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος στο 5,4% από 5,6% το 2005, σύμφωνα με την Asian Development Bank, σε σημερινή της έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα