Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 12:57

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, θα περιορίσει τις προμήθειες.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ για διϋλισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ την εβδομάδα που έληξε την 1η Δεκεμβρίου ήταν 4,4% υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Ενοπλοι στη Νιγηρία απήγαγαν τρεις Ιταλούς εργαζόμενους στον σταθμό άντλησης της Eni SpA, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο ΟΠΕΚ συναντάται στη Νιγηρία στις 14 Δεκεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 34 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 62,53 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 62,36 δολ. στις 10:10 π.μ., ώρα Λονδίνου. Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσαν άνοδο 28 σεντς, φθάνοντας στα 63,35 δολ. στο ICE Futures του Λοδνίνου.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή κατά τη σύσκεψη των μελών του στην Αμπούζα της Νιγηρίας στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με υπουργούς Πετρελαίου των χωρών μελών του.

Οι τιμές στη Ν. Υόρκη υποχώρησαν 24 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 62,19 δολ. χθες, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα 63,82 δολ. το βαρέλι στις 4 Δεκεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν πτώση των θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την εκτίμηση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ.

Η επίθεση στον σταθμό άντλησης πετρελαίου της Eni SpA, σημειώθηκαν στην πολιτεία Μπαγιέλσα, στο Δέλτα του Νίγηρα.

Οι επιθέσεις από αντάρτες στη Νιγηρία και άλλες ζημιές στο Δέλτα του Νίγηρα, είχαν ως αποτέλεσμα της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, πλέον των 700.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως φέτος. Η Νιγηρία είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, η οποία τον Οκτώβριο άντλησε 2,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Τα διϋλισμένα αποθέματα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, μειώθηκαν 459.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 132,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα