ΑΠΩΛΕΙΕΣ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημείωσε ο χαλκός στο Λονδίνο, καθώς η μείωση των κατασκευών στις ΗΠΑ και η αύξηση των αποθεμάτων, περιόρισαν τη ζήτηση του μετάλλου, αλλά και την ανησυχία για χαμηλότερες προμήθειες.
Τα αποθέματα που ελέγχονται από το London Metal Exchange, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 80%, φθάνοντας στους 160.800 μετρικούς τόνους. Η ανάπτυξη της ζήτησης ενδέχεται να μειώνεται στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα χρήσης του μετάλλου στον κόσμο. Οι κατασκευές κατοικιών έχουν αρχίσει να μειώνονται στις ΗΠΑ, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών τον Οκτώβριο. Η Κίνα, είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.
Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, υποχώρησε 64 δολ., ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 6.926 δολ. ο τόνος στις 10:19 π.μ. στο Λονδίνο. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται σε αγωγούς και καλώδια, σημείωσε πέρυσι απώλειες 2,6%, τις μεγαλύτερες μιας ημέρας, σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών εβδομάδων.
Οι τιμές του χαλκού για άμεση παράδοση στο LME διαπραγματεύθηκαν 43 δολ. ο τόνος λιγότερο από τις τιμές των συμβολαίων για παράδοση σε τρεις μήνες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών, αντικατοπτρίζοντας τον καλό εφοδιασμό της αγοράς. Όταν υπάρχει έλλειμμα στο προϊόν, οι τιμές για άμεση παράδοση, συνήθως υπερβαίνουν τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων.
Ο χαλκός έχει υποχωρήσει 19% από την διαπραγμάτευσή του στα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο τόνος στις 11 Μαΐου. Τα αποθέματα που παρακολουθούν τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Σαγκάης, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 41%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Τα αποθέματα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), έχουν τετραπλασιαστεί.
Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, το αλουμίνιο υποχώρησε 8 δολ., φθάνοντας στα 2.772 δολ., ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 80 δολ., φθάνοντας στα 4.350 δολ., το κασσίτερος έχασε 75 δολ. φθάνοντας στα 10.675 δολ. και το νικέλιο απώλεσε 425 δολ., φθάνοντας στα 33.825 δολάρια.