Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη Νότιο Ευρώπη αναμένεται να πλήξει τη σοδειά σιτηρών της κορυφαίας παραγωγού της ηπείρου, Γαλλίας, αλλά και της Ισπανίας. Από την άλλη, απρόβλεπτες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να ευνοήσουν τις καλλιέργειες σε Γερμανία, Πολωνία και Βρετανία. Η συνολική παραγωγή της Ε.Ε. θα είναι πάντως μάλλον μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων, γεγονός που ενδέχεται να δώσει ώθηση στις τιμές του ευρωπαϊκού σιταριού.
Την περασμένη εβδομάδα το συμβόλαιο αναφοράς του μαλακού σίτου στο Euronext είδε την τιμή του να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών. «Οι επενδυτές ποντάρουν σε ανατιμήσεις, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν τις προοπτικές για τη σοδειά της Ευρώπης. Είναι όμως πολύ νωρίς για να πούμε σε ποιο βαθμό» σχολίασε ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας συμβούλων Agritel, Μισέλ Πορτιέ.
Η Agritel υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη σοδειά μαλακού σίτου της Γαλλίας στα 36 εκατ. από 37,1 εκατ. τόνους πριν από λίγες εβδομάδες και τώρα δεν αποκλείεται να τις αναθεωρήσει εκ νέου προς τα κάτω, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες. Η Strategie Grains είχε επίσης χαμηλώσει πρόσφατα τον πήχη για τη σοδειά συνολικά της Ε.Ε., κατά 1,1 εκατ. τόνους, στα 141,6 εκατ. τόνους, επικαλούμενη κατά κύριο λόγο την επιδείνωση των προοπτικών στη Γαλλία.
Πέρυσι η γαλλική συγκομιδή ήταν μόλις 28 εκατ. τόνοι, δηλαδή η πιο φτωχή των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας συρρικνωθεί αισθητά σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ (41 εκατ. τόνοι) του 2015. Φέτος το μεγάλο πρόβλημα ενδεχομένως να είναι η χαμηλή ποιότητα. Στην τελευταία έκθεσή του, που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα, ο αγροτικός οργανισμός FranceAgriMer βαθμολόγησε ως «καλό ή εξαιρετικό» το 68% του μαλακού σίτου στη χώρα. Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα είχε δώσει τη συγκεκριμένη βαθμολογία στο 74% της σοδειάς.
Την ίδια ώρα στην Ισπανία, ύστερα από τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό του χειμώνα και το τρέχον κύμα καύσωνα, η ένωση αγροτών Cooperativas Agro-alimentarias προβλέπει δραστική συρρίκνωση της φετινής παραγωγής μαλακού σίτου, στα 3,7 εκατ. τόνους από 7,2 εκατ. τόνους το 2016.
Στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της Ε.Ε., οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες, με τους ειδικούς να επισημαίνουν, πάντως, ότι οι καιρικές συνθήκες των 2-3 επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικής σημασίας. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα οι τοπικοί παραγωγοί υπολογίζουν ότι η σοδειά θα αυξηθεί κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, στα 25,20 εκατ. τόνους. Ελαφρά αύξηση στα 14,5 έως 15 εκατ. τόνους (έναντι 14,3 εκατ. τόνων πέρυσι) αναμένεται και στην τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό σιταριού της κοινότητας, τη Βρετανία. Παρόμοια η εικόνα για την τέταρτη ισχυρότερη παραγωγό, την Πολωνία, όπου η σοδειά προβλέπεται να «φουσκώσει» κατά 1% στα 11,3 εκατ. τόνους.
Η Ρωσία
Η Ρωσία, η μεγάλη ανταγωνίστρια των χωρών της Ε.Ε., εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει να εξάγει και πάλι σιτάρι στην Τουρκία. Με τις εμπορικές διαφορές των δύο χωρών να βαίνουν προς επίλυση, οι ρωσικές εξαγωγές σίτου στην Τουρκία ανήλθαν στα 105.300 τόνους τον Μάιο από 58.400 τον Απρίλιο, με τους φορείς της αγοράς να αναμένουν περαιτέρω αύξησή τους στο δεύτερο μισό του έτους. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σίτου μετά την Αίγυπτο. Παράλληλα είναι ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού ηλιέλαιου. «Αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί, ωστόσο, η ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων δεν πρόκειται να αρθεί σύντομα.