Μειωμένη κατά 14% η φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου

Με πτώση 7% η Ισπανία, 17% η Τυνησία, 20% η Ελλάδα και 50% η Ιταλία- Ανοδικά στα 4.200 δολ. ο τόνος
Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 12:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Με τις μεγάλες χώρες της Μεσογείου να έρχονται αντιμέτωπες με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η παραγωγή ελαιόλαδου συρρικνώνεται φέτος και οι τιμές καλπάζουν. Από τις αρχές του έτους η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχει καταγράψει άνοδο περίπου 25%, υπερβαίνοντας τα 4.200 δολάρια ο τόνος ή τα 4 ευρώ το λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Οι υψηλές τιμές έχουν αρχίσει να περιορίζουν την όρεξη των Ευρωπαίων για το ελαιόλαδο, αλλά η κατανάλωση σε μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες αναπτύσσεται ταχέως.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχει δεχθεί η Ιταλία, όπου η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 50% την περίοδο που λήγει τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC). Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη στην Ελλάδα, με την παραγωγή να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 20%. Πτώση 17% υπολογίζεται ότι θα σημειώσει επίσης η παραγωγή της Τυνησίας, ενώ μικρότερες θα είναι οι απώλειες (-7%) για την παραγωγή της Ισπανίας, της οποίας όμως ο αντίκτυπος είναι πολύ ισχυρότερος στην αγορά. Η χώρα της Ιβηρικής είναι η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως και ο ρόλος της στην αγορά τής έχει χαρίσει το προσωνύμιο «Σαουδική Αραβία του ελαιόλαδου». Υπό τις συνθήκες αυτές, η παγκόσμια παραγωγή την τρέχουσα σεζόν θα είναι μειωμένη κατά 14% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, όπως ανακοινώθηκε στην ετήσια συνεδρίαση του IOC, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Ρώμη.

Υψηλότερη του 2012

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή και παγκόσμια παραγωγή παραμένει υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2012 και του 2014 - χρονιές κατά τις οποίες η έντονη ξηρασία στην Ισπανία και ένα παράσιτο στην Ιταλία είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη σοδειά.

Άλμα στην κατανάλωση

Την ώρα που η προσφορά μειώνεται η κατανάλωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις αρχές της σεζόν τον Οκτώβριο του 2016 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 έκανε «άλμα» 58% στην Αυστραλία, σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο της σεζόν 2015/16, ενώ αυξήθηκε 36% στη Βραζιλία και 34% στην Κίνα. Άνοδο, αν και μικρότερη, παρουσίασε επίσης στον Καναδά (9%) την Ιαπωνία (8%) και τις ΗΠΑ (2%). Όσον αφορά τις τιμές, σύμφωνα με το IOC, έως και τον Απρίλιο του 2017 είχαν αυξηθεί 24% στην Ελλάδα, 28% στην Ισπανία και την Τυνησία και κατά 70% στην Ιταλία.

Στη Βρετανία

Στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης οι τιμές έχουν αρχίσει να στρέφουν τους καταναλωτές σε φθηνότερες επιλογές. Μερίδα αναλυτών σχολίαζε ότι η ανατίμηση του ελαιόλαδου γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Αγγλία, εξαιτίας της υποτίμησης της στερλίνας μετά την απόφαση για Brexit. Σήμερα το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται περίπου 13% χαμηλότερα σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, η μέση τιμή λιανικής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί στις 5,16 στερλίνες ανά λίτρο από 4,8 στερλίνες τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα. Συνολικά η ευρωπαϊκή αγορά έχει βιώσει ταχύτατες ανατιμήσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχει αυξηθεί 26% την τελευταία διετία στην Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα